Ce trebuie facut pentru regenerarea ficatului

 
regenerare ficat
 

O porțiune mare a ficatului poate reveni la dimensiunea sa inițială, însă acesta nu este invincibil. Descoperă cum poți sprijini regenerarea unui ficat bolnav cu ajutorul suplimentelor alimentare sau prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase de viață.

Cel mai mare organ intern din corpul uman, ficatul, îndeplinește peste 500 de funcții esențiale, de la detoxifierea sângelui și metabolizarea grăsimilor, la sinteza proteinelor, producerea bilei și reglarea glicemiei. El produce până la un litru de bilă pe zi, lichidul care permite digestia și absorbția grăsimilor în intestinul subțire.

Ficatul poate funcționa ca un rezervor de sânge în situații de urgență, conținând în jur de 10% din volumul total de sânge al corpului în orice moment. Acest organ complex este crucial pentru funcționarea optimă a organismului uman.

Este posibilă regenerarea ficatului bolnav?

Multe organe și țesuturi din corp au capacitatea de a se regenera după traumatisme sau leziuni, precum pielea, oasele și măduva osoasă. Însă, dintre toate, ficatul are cea mai mare capacitate de regenerare. Ficatul poate reveni la dimensiunile inițiale chiar și după îndepărtarea chirurgicală a 90% din volumul său.

Celulele hepatice deteriorate pot fi înlocuite cu unele sănătoase atunci când ficatul suferă o leziune. De exemplu, leziunile hepatice cauzate de alcool pot fi reversibile dacă oprești consumul suficient de devreme. Regenerarea ficatului bolnav începe chiar în câteva zile sau săptămâni după ce încetezi să bei alcool. Dacă leziunile sunt mai severe, vindecarea poate dura mai multe luni.

Cu toate acestea, ficatul nu este invincibil. Există multe afecțiuni și substanțe care îl pot afecta dincolo de capacitatea sa remarcabilă de regenerare. Acestea includ cancerul, hepatitele, supradozele de anumite medicamente și așa-numitul ficat gras, în care se acumulează grăsime. În aceste cazuri, funcția hepatică este atât de grav afectată încât ficatul nu se mai poate regenera și funcția sa nu mai poate fi restabilită.

Ce poți face pentru a susține regenerarea ficatului bolnav

Pentru a sprijini regenerarea ficatului bolnav și a-ți crește șansele de recuperare, este esențial să depistezi și să tratezi afecțiunile hepatice în stadiile incipiente.

Iată câteva măsuri pe care le poți lua pentru a îmbunătăți sănătatea ficatului:

Limitează sau renunță la consumul de alcool

Alcoolul este una dintre principalele cauze ale leziunilor hepatice. Consumat în moderație, ficatul poate metaboliza eficient alcoolul. Totuși, consumul excesiv duce la o metabolizare insuficientă, afectând celulele hepatice. Distrugerea celulelor hepatice duce la formarea țesutului cicatricial, cunoscut sub numele de ciroză hepatică. Continuarea consumului de alcool poate agrava fibroza hepatică, împiedicând funcționarea optimă a ficatului. Oferă-i ficatului tău o pauză de la alcool pentru a-i susține regenerarea.

Ai grijă ce medicamente iei

Ficatul este principalul organ responsabil de metabolizarea medicamentelor și suplimentelor alimentare. Unele dintre acestea pot pune o presiune suplimentară asupra ficatului, iar dozele mari sau administrarea prelungită pot cauza toxicitate hepatică. Exemple de medicamente care pot afecta ficatul includ:

- Paracetamolul
- Antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, aspirină)
- Amoxicilina/acid clavulanic (antibiotic)
- Statinele (pentru reducerea colesterolului)
- Fenitoina (antiepileptic)
- Azatioprina (imunosupresor)
- Unele suplimente pe bază de plante (cohoșul negru, kava)

Pentru a reduce stresul asupra ficatului, utilizează aceste medicamente și suplimente doar atunci când sunt absolut necesare, respectând dozele recomandate de medic sau din prospect și evitând combinarea lor cu alcoolul.

Mănâncă sănătos pentru a susține regenerarea ficatului bolnav

Alimentația sănătoasă poate susține regenerarea ficatului. Pentru sănătatea ficatului, este important să:

- Reduci consumul de alimente și băuturi bogate în zaharuri. Zahărul și carbohidrații rafinați favorizează acumularea de grăsimi în ficat.
- Limitezi consumul de alimente procesate în favoarea celor integrale. Alimentele procesate pot conține aditivi și conservanți care pot agrava starea ficatului.
- Eviți consumul de grăsimi nesănătoase, în special grăsimi trans și saturate, care pot agrava inflamația ficatului. Optează pentru grăsimi sănătoase care reduc inflamația.
- Consumi alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele proaspete. Fibrele ajută la eliminarea toxinelor și reduc încărcarea ficatului.
- Bei suficientă apă în fiecare zi pentru a facilita eliminarea toxinelor din organism.

Menține-ți o greutate optimă

Excesul de greutate contribuie la dezvoltarea ficatului gras non-alcoolic (steatoza hepatică non-alcoolică), care inflamează și deteriorează ficatul. Persoanele supraponderale și obeze ar trebui să-și monitorizeze periodic sănătatea ficatului prin analize specifice de evaluare a funcției hepatice (TGP, TGO, ALP, GGT, albumina, bilirubina și timpul de protrombină).

Reducerea greutății corporale poate susține regenerarea ficatului bolnav. Studiile arată că și o mică scădere în greutate, de 5-10% din greutatea corporală, poate reduce grăsimea acumulată în ficat și îmbunătăți sănătatea acestuia.

Ajută suplimentele la regenerarea ficatului bolnav?

Există multe suplimente alimentare pe piață care promit să accelereze regenerarea ficatului, dar aceste afirmații nu sunt întotdeauna susținute științific. Iată câteva suplimente pentru care există dovezi că ar putea fi benefice pentru sănătatea ficatului:

Armurariul

Această plantă, care crește și în România, conține un compus bioactiv numit silimarină, testat în mai multe studii clinice pe pacienți cu afecțiuni hepatice. Rezultatele privind eficiența sa au fost mixte. Studiile de laborator au arătat că silimarina poate accelera regenerarea ficatului bolnav, reduce inflamația și protejează celulele hepatice prin efectul său antioxidant. Conform unei recenzii, silimarina poate atenua simptomele cirozei hepatice, reduce stresul oxidativ și contribui la normalizarea funcției hepatice.

Anghinarea

Frunzele de anghinare și suplimentele care conțin extracte din această plantă sunt un alt remediu cunoscut pentru afecțiunile hepatice. Studiile de laborator au demonstrat că acest remediu natural poate susține regenerarea ficatului bolnav, iar cercetările clinice au arătat un efect protector. Două studii realizate în 2016 și 2018, care au inclus persoane cu steatoză hepatică non-alcoolică, au arătat că anghinarea a redus markerii de leziuni hepatice în comparație cu placebo.

Păpădia

Medicina tradițională recomandă rădăcina, frunzele și florile de păpădie ca remediu pentru afecțiunile hepatice, iar unele cercetări confirmă efectul protector asupra ficatului. Acestea susțin că păpădia poate reduce stresul oxidativ și markerii leziunilor hepatice, cum ar fi AST, ALT și bilirubina. În studii pe animale, s-a constatat că păpădia poate reduce fibroza hepatică, datorită activității sale antioxidante. Cu toate acestea, sunt necesare studii clinice pentru a confirma aceste beneficii la oameni.

Colina

Vitamina B4, sau colina, susține transportul și metabolismul grăsimilor în ficat. Consumul adecvat de colină poate preveni acumularea grăsimilor în ficat, reducând astfel riscul de steatoză hepatică. Deficitul acestei vitamine contribuie la apariția ficatului gras, motiv pentru care se crede că suplimentarea ei poate juca un rol important în susținerea funcțiilor hepatice. Totuși, nu este clar cum ar putea fi utilizată pentru a trata sau preveni ficatul gras, fiind necesare mai multe cercetări în acest sens.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate