Rana pe col, motiv de îngrijorare
Rana pe col, motiv de îngrijorare

În cele mai multe cazuri, o rană pe col este descoperită la un control ginecologic de rutină. Uneori, poate avea aspect fiziologic, dar alteori poate fi semnul unei leziuni precanceroase. Rana pe col cauzată de infecţia cu HPV şi netratată poate duce la apariţia cancerului de col uterin.

Se estimează că mai mult de jumătate din femei au o rană pe col în decursul vieţii. Aceasta este o inflamaţie la nivelul colului şi nu este un diagnostic în sine, ci este mai degrabă o etichetă pe care o folosesc medicii, pentru a semnala o modificare suspectă. Rana pe col reprezintă o paletă largă de situaţii. Astfel, uneori poate fi dată de un aspect fiziologic, de o inflamaţie trecătoare, iar alteori poate fi semnul unei leziuni precanceroase. Rănile pe col sunt, în general, lipsite de simptome, iar alteori pot da secreţii şi sângerări vaginale anormale sau durere în timpul contactelor sexuale.

Poate creşte riscul de infecţie cu HPV
Pentru recomandarea celui mai potrivit tratament al rănii pe col, este foarte importantă depistarea cauzei. O primă analiză indicată este examenul secreţiei vaginale. Cele mai multe răni pe col apar în cadrul infecţiilor vaginale. Dacă a fost cauzată de o infecţie transmisibilă pe cale sexuală, este nevoie de tratament pentru ambii parteneri. Cronicizarea rănii pe col duce la scăderea imunităţii locale faţă de virusuri precum HPV, uşurând contractarea acestora.

În alte situaţii, rana pe col apare în urma inflamaţiilor produse de folosirea excesivă a tampoanelor vaginale sau din pricina unor metode contraceptive locale, precum diafragma.

Când se cauterizează?
Pentru că în spatele rănii pe col se poate ascunde o leziune precanceroasă, este nevoie de efectuarea unui test Babeş-Papanicolau, care verifică starea de sănătate a colului. Dacă se observă modificări suspecte, se recomandă colposcopia, o examinare a colului cu ajutorul unui microscop special (colposcop) şi testarea HPV. Se poate recurge la cauterizare numai în anumite situaţii speciale, după ce a fost exclusă prezenţa unor modificări precanceroase la acest nivel. În cazul depistării existenţei unor tulpini leziuni precanceroase produse de tipuri oncogene de HPV, se poate recurge la rezecţia unei porţiuni din col (prin procedee precum electrorezecţia cu ansă ansa diatermică şi conizaţia).

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate