Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi protejează împotriva cancerului de sân
Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi protejează împotriva cancerului de sân

Produsele lactate slabe protejează împotriva cancerului. Consumul de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi ar putea scădea riscul de cancer la sân, sugerează un studiu publicat de cercetătorii de la Université Laval și Centrul de cercetare al CHU de Québec-Université Laval.

La femeile aflate în perioada pre-menopauză, consumul a 14 sau mai multe porții de produse lactate slabe pe săptămână a fost asociat cu o densitate mai mică a sânilor cu 7% decât cele care au consumat mai puțin de trei portii.

„Ceea ce am arătat este că, la femeile aflate în perioada premenopauză, consumul de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi a fost asociat cu o scădere a densității sânilor, în timp ce pentru produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi, a existat un densitatea sânilor care a crescut în populația noastră”, a explicat cercetătorul Élisabeth Canitrot, într-un interviu.

Unul dintre principalii factori de risc pentru cancerul de sân este densitatea sânilor. „Densitatea sânilor reflectă abundența relativă a glandelor și canalelor din țesutul sânului”, a declarat liderul studiului, profesoara Caroline Diorio, a Facultății de Medicină a Universității Laval, într-un comunicat. Cu cât densitatea sânilor este mai mare, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta cancer mamar.”

Produsele lactate slabe protejează împotriva cancerului
Cercetătorii au recrutat 1.546 de femei, inclusiv 775 care nu au ajuns încă la menopauză, când s-au prezentat pentru o mamografie. Participanții au fost de acord să completeze un chestionar privind frecvența consumului de alimente și băuturi în ultimul an.

Efectul protector obținut prin consumul zilnic de cel puțin două produse lactate slabe la femeile aflate în premenopauză ar fi comparabil cu cel al tamoxifenului, un medicament care reduce cu 50% riscul de cancer la sân la femeile care pot dezvolta această boală.

În schimb, cercetătorii au observat o densitate a sânilor cu 4% mai mare la femeile care mănâncă o mulțime de produse lactate cu conținut mare de grăsimi, comparativ cu cele care mănâncă puțin sau deloc.

Doamna Canitrot avertizează, însă, că este imposibil să concluzionăm din acest studiu că efectul protector observat este atribuit produselor lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

„Aceasta este una dintre limitările studiului nostru”, a recunoscut ea. Ne interesează exclusiv produsele lactate, nu ne uităm la dietă în general, dar, într-adevăr, este foarte posibil să fie markerul unei anumite diete, cu un nivel mai scăzut de grăsimi.” Rezultatele acestui studiu sunt publicate în revista medicală Anticancer Research.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate