Probleme renale? Nu ignora aceste semne!

 
probleme renale
 

Stadiile incipiente ale afecțiunilor renale pot trece neobservate sau pot provoca simptome ușoare, dificil de detectat. Pe măsură ce aceste afecțiuni avansează, pot apărea mai multe manifestări. Află despre semnele bolilor de rinichi.

Rinichii joacă un rol crucial în filtrarea și eliminarea toxinelor și a excesului de lichide din corpul uman. De asemenea, ei mențin echilibrul electrolitic și hidric prin gestionarea concentrațiilor acestor substanțe în organism.

Semne ale bolilor de rinichi

Dacă rinichii se îmbolnăvesc, dezechilibrele pot afecta modul în care funcționează mușchii, nervii și alte țesuturi. În astfel de situații, rinichii pot pierde eficiența în curățarea sângelui, ceea ce poate duce la acumularea de toxine și lichide în organism.

Este util să recunoști simptomele care pot indica boli de rinichi pentru a te prezenta cât mai curând la medic. Din acest motiv, este indicat să-ți faci analizele anuale constant, pentru a putea identifica din timp sau preveni diverse afecțiuni.

De asemenea, este important să știi că unele suplimente cu nutrienți pot afecta sănătatea rinichilor. Printre substanțele care pot provoca modificări se numără potasiul, vitamina C, vitamina D și calciul.

Pierderea apetitului

Acumularea de toxine poate provoca pierderea apetitului și o senzație constantă de sațietate, făcând dificil consumul de alimente. Reducerea apetitului poate conduce la o scădere a funcției renale și, în consecință, la necesitatea începerii dializei, acestea fiind semne ale bolilor renale.

Crampe musculare

Disfuncția renală poate duce la un dezechilibru electrolitic, provocând simptome neuromusculare precum crampe musculare, spasme sau senzație de slăbiciune, conform Medical News Today. Unele persoane pot experimenta înțepături sau pierderea sensibilității în anumite zone ale corpului.

Hipertensiune arterială

Rinichii joacă un rol esențial în reglarea tensiunii arteriale. Excesul de lichide și sodiu în organism poate cauza creșterea tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială poate agrava simptomele bolilor renale, afectând funcționarea vaselor de sânge din rinichi.

Senzație persistentă de oboseală

Reducerea funcției renale poate duce la acumularea de toxine în sânge, fiind unul dintre semnele distinctive ale bolilor renale. Această problemă poate cauza o senzație constantă de oboseală și slăbiciune. În plus, poate provoca dificultăți în concentrare și anemie, contribuind astfel la persistența sentimentului de epuizare.

Umflături

Atunci când rinichii nu mai pot elimina sodiul eficient, lichidele se acumulează în corp. Aceasta poate duce la umflarea mâinilor, gleznelor, picioarelor sau feței. Proteinele care sunt eliminate în urină pot determina umflarea zonei din jurul ochilor, conform WebMD.

Urină spumoasă

În mod normal, rinichii sănătoși nu permit albuminei să treacă în urină. Prezența de bule sau spumă în urină poate indica existența acestei proteine, semn al unei posibile afecțiuni renale. Această condiție poate fi detectată prin analize de laborator specializate.

Vă recomandăm să consultați un medic pentru diagnostic și tratament personalizat. Informațiile prezentate în acest articol sunt destinate doar în scop informativ și nu înlocuiesc sfatul medical profesional.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate