Apar rezultatele primelor studii despre ceea ce se întâmplă cu persoanele care se recuperează după infecţia cu noul coronavirus. Cercetătorii încearcă să îşi dea seama ce se întâmplă în corpul unui pacient declarat vindecat de virusul Covid-19 şi în ce proporţie afectează infecţia plămânii.
Studiile sunt încă la început, dar e bine să ştim ipotezele pe care le iau în calcul oamenii de ştiinţă. Publicaţia britanică independent.co.uk notează concluziile oferite de un studiu recent, publicat în jurnalul medical The Lancet. Potrivit cercetării, pacienţii infectaţi cu noul coronavirus pot păstra virusul în tractul respirator încă 37 de zile, acest lucru însemnând că ei pot avea un grad rdicat de contagiozitate mai multe săptămâni după infectare. Pornind de la durata de carantină de 14 zile, trebuie explicat că pacienţii mai pot fi contagioşi o bună perioadă după dispariţia simptomelor.
Ne putem infecta din nou?
Există raportări, însă nu pot fi luate în considerare la modul general, că unele persoane s-au reinfectat cu virusul Covid-19. Datele provenite de la oficialii din zona Guangdong, China, arată că 14% din persoanele considerate vindecate au fost din nou testate cu rezultat pozitiv.
La sfârşitul lunii februarie, Reuteurs a scris depre o femeie din Osaka, Japonia, care a avut rezultat pozitiv la testul pentru Covid-19 chiar dacă a fost consierată vindecată. Un caz similar a fost raportat şi în Sudul Coreei.
Cu toate acestea, pot fi şi alte explicaţii în afară de reinfectare.
Astfel, există posibilitatea ca virusul să rămână în corp în tare latentă – după o îmbolnăvire fără simptome semnificative sau chiar asimptomatică –, înainte să atace plămânii. Sau când vine vorba despre vindecare, poate fi vorba despre teste efectuate incorect, de pacienţi externaţi prea devreme sau care sunt imunodeficienţi.
De regulă, după ce o infecţie este învinsă de imunitate, data viitoare sistemul imunitar va şti cum să combată virusul.
Care sunt efectele pe termen lung după recuperare
Reprezentanţii medicali din Hong Kong au studiat primul val de pacienţi recuperaţi după infecţia cu virusul Covid-19. Din cele 131 de cazuri din care 3 decese, 74 de persoane au fost declarate vindecate.
În urma studiilor, s-a observat că, dintre cele recuperate, 2 din 3 persoane nu au putut face lucruri pe care le-au făcut în trecut.
“Gâfâie dacă merg un pic mai repede”, a explicat doctorul infecţionist Owen Tsang Tak-yin. “Unii pacienţi prezintă o scădere a funcţiei pulmonare de la 20 până la 30 % după recuperare”, a adaugat specialistul. Cercetările continuă, este încă devreme să fie stabilite cu certitudine efectele adverse asupra plămânilor şi sănătăţii după recuperare.
© Copyright Stiri din Sanatate