paralizia diafragmatica
Ce este paralizia diafragmatica

Diafragma este o despartitoare musculo-aponevrotica care separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala. Este principalul muschi inspirator, prin contractia sa mareste toate cele trei diametre ale toracelui: vertical, transversal si antero-posterior. Tot prin contractia sa, diafragmul intervine in ras si cascat si favorizeaza mictiunea, defecatia, voma, expulzia fatului din uter. Paralizia diafragmului reprezinta pierderea mobilitatii muschiului diafragm cu consecintele aferente. Poate fi paralizie diafragmatica unilaterala , cand este afectata doar o jumatate, stanga sau dreapta a muschilui diafragm, sau bilaterala. Paralizia unilaterala a diafragmului este mult mai frecventa decat paralizia bilaterala si de cele mai multe ori este asimptomatica.

Paralizia diafragmului unilaterala are alte mecanisme de producere fata de cea bilaterala. Cea mai frecventa cauza de paralizie diafragmatica unilaterala este reprezentata de prezenta unei tumori maligne care infiltreaza nervul diafragmului (carcinomul bronhogenic). Paralizia bilaterala a difragmului poate fi cauzata de: - leziuni inalte ale maduvei spinarii; - traumatisme toracice din accidente de munca, accidente de masina etc; - chirurgia cardiaca; - scleroza multipla sau scleroza in placi (boala care afecteaza sistemul nervos central); - sindromul cornului anterior; - distrofia musculara.

Semnele si simptomele prezente la o persoana cu paralizie bilaterala a diafragmului se datoreaza insuficientei respiratorii hipercapnice si includ: - polipnee (cresterea frecventei respiratiei peste limita normala); - tahicardie (cresterea frecventei cardiace);
- transpiratii; - extremitati reci; - tulburari de ritm; - cefalee, tulburari de vedere; - anxietate, dezorientare; - stare de somnolenta care poate sa evolueze catre coma; - hipertensiune arteriala initial, urmata de scaderea tensiunii arteriale. Insuficienta respiratorie se poate complica de multe ori cu cord pulmonar si insuficienta ventriculara dreapta, atelectazie si pneumonie.

Paralizia diafragmatica unilaterala, avand si cauze diferite fata de cea bilaterala necesita si tratament diferit. Daca paralizia diafragmatica unilaterala este asimptomatica si radiografia toracica este normala nu necesita tratament. In cazul in care este prezenta o tumora mediastinala (carcinom bronhogenic) tratamentul vizeaza tratarea tumorii , care de cele mai multe ori e urmata de diminuarea paraliziei de diafragm. Tratamentul de electie al paraliziei bilaterale a diafragmului este ventilatia asistata toata ziua sau o parte a zilei. Aceasta se face prin presiune nazala intermitenta pozitiva, fara a necesita traheostomie (deschidere a traheii pentru a permite respiratia directa prin trahee). Daca inervatia diafragmului este intacta, o alternativa viabila a tratamentului este stimularea diafragmului. In conditiile in care paralizia survine dupa o operatie pe cord deschis, vindecarea apare, insa dupa cel putin 6 luni.

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate