De ce te simti obosit la trezire. Oboseală la trezire nu este normală și poate fi rezultatul mai multor factori. Somnul nereparativ frecvent care nu poate fi explicat printr-o schimbare a stilului de viață este un semn că ceva nu este în regulă. Prin urmare, este important să aflăm care il provoacă și să il remediem.
Nevoile de somn sunt foarte diferite în funcție de oameni și vârste. Un adult doarme în medie între 7 și 8 ore pe noapte, dar unii vor avea nevoie de 11 până la 12 ore de somn pentru a se simți odihniti. Durata ideală a somnului este, așadar, specifică tuturor. Timpul de somn vă va permite să fiți în formă și eficienti la trezire.
De ce te simti obosit la trezire.
Când somnul nu este odihnitor și nu constituie o odihnă reală, te poți simți obosit când te trezești: trezrea devine dificilă. În caz de oboseală, activitățile vieții de zi cu zi, de obicei ușor de îndeplinit (munca, gospodăria, temele copiilor etc.) se transformă într-o corvoadă.
„Somnul este un indicator excelent al stării generale de sănătate a persoanei și a relațiilor sale cu mediul său”, potrivit Dr. Valaxt, cercetător într-o unitate a INSERM (Institutul Național de Sănătate și de cercetare medicală din Franța) specializată în studiul somnului și viselor. Prin urmare, este important să vă monitorizați somnul și să acordați atenție modificărilor prin care trece.
Când psihicul preia…
Această senzație de non-odihnă se poate datora stresului, muncii excesive la locul de muncă, activităților excesive de agrement sau chiar unei diete dezechilibrate sau insuficiente. Pentru a afla de unde provine această oboseală, este necesar să analizăm schimbările care au avut loc recent în viața ta. Oboseala la trezire este unul dintre semnalele trimise de organism pentru a-l face pe cel care suferă să înțeleagă că stilul de viață nu este potrivit pentru el.
Oboseala și boala
O stare de oboseală la trezire care a durat câteva săptămâni poate fi semnul de avertizare al unei boli. Fie că este vorba de oboseala cauzată de o boală epuizantă precum gripa, osteoartrită, cancer sau o stare silențioasă precum anemia sau o tulburare a tiroidei, este important să nu dormiți. Consultați imediat un specialist.
Această oboseală inexplicabilă poate fi și un semn de apnee în somn. Dormitorul îti blochează respirația punctual ceea ce duce la o scădere a oxigenării sângelui și care obligă inima să acționeze mai mult pentru a umple această lipsă de oxigen. Cel cu apnee de somn se trezește adesea obosit și nu știe ce s-a întâmplat.
© Copyright Stiri din Sanatate