mancarimi zona intima
Mâncărimi în zona intimă - de ce apar şi cum le tratezi

Disconfort cauzat adesea de substanţele din produsele de igienă intimă, mâncărimile vaginale pot fi puse şi pe seama unor boli cu transmitere sexuală. De aceea, un cosult medical este necesar.

Vaginita bacteriană
Se numără printre cele mai frecvente cauze ale apariţiei mâncărimilor în zona intimă. Aceasta este determinată de scăderea numărului de bacterii bune şi a înmulţirii celor rele şi de schimbarea pH-ului vaginal. Vaginita sau vaginoza bacteriană se manifestă prin secreţie de culoare alb-cenuşiu, urât mirositoare şi prurit. Boala este periculoasă pentru gravide, pentru că poate duce la pierderea sarcinii. Se tratează cu antibiotice.

Substanţe iritante
Diferite produse de igienă pot cauza mâncărimi vaginale sau erupţii cutanate pe mai multe zone ale corpului, inclusiv vagin. Printre cele mai comune produse care conţin substanţe iritante se numără săpunurile, spumantele de baie, anumite unguente, detergenţii şi emolienţii. Dacă suferi de incontinenţă urinară (incapacitatea de a controla vezica urinară) sau de diabet, urina poate cauza, de asemenea, iritaţii vaginale şi mâncărime.

Candidoza vaginală
Acest tip de infecţie apare adesea după ce ai urmat un tratament cu antibiotice. Şi asta pentru că aceste medicamente distrug bacteriile bune din vagin. Candidoza este o infecţie destul de comună în rândul femeilor şi se caracterizează printr-o secreţie albă, însoţită de senzaţia de arsură şi mâncărime. Dar infecţia poate apărea şi din alte cauze. Diabetul, sarcina, igiena locală deficitară pot duce la dezvoltarea ei.

Menopauza
Nivelul de hormoni din organism se modifică sau fluctuează în timpul menstruaţiei, în sarcină şi la menopauză. Din acest motiv, este posibil să apară mâncărimi vaginale. Femeile care sunt la menopauză sunt mai expuse riscului de a se confrunta cu acest disconfort. Şi asta pentru că în această perioadă nivelul de estrogen se diminuează, favorizând uscăciunea vaginală. Dacă nu este tratată, aceasta poate provoca mâncărimi şi iritaţii.

Dematita de contact
Este cauzată de alergii la anumite produse, cum sunt prezervativele, lubrifianţii, săpunurile, spumantele de baie, gelurile de duş. Pe lângă mâncărime, alergia poate fi însoţită de roşeaţă, umflături şi îngroşarea pielii. Medicii dermatologi recomandă utilizarea produselor de igienă hipoalergenice. Până şi hârtia igienică ce are arome sau culori poate duce la apariţia mâncărimilor vaginale.

Boli cu transmitere sexuală
Sexul neprotejat cu parteneri multipli favorizează transmiterea bolilor venerice: chlamydia, herpes, tricomoniaza şi gonoreea. Simptomul principal al acestor boli este senzaţia de furnicături în zona intimă.

Psoriazisul
Este o afecţiune a pielii care poate da senzaţia de mâncărime. Pielea devine, de obicei, de culoare roşu aprins, solzoasă pe anumite părţi ale corpului. În zona vulvară tinde însă să fie netedă. Totuşi, există posibilitatea să ai psoriazis pe vulvă, fără ca această boală să se manifestă pe altă zonă a corpului.

Lichenul scleros
Este o altă boală a pielii care afectează vulva şi se caracterizează prin mâncărimi foarte intense şi piele deschisă la culoare în această zonă. De regulă, lichenul scleros afectează femeile aflate la menopauză şi fetele chiar înainte de pubertate, dar poate apărea la orice vârstă. Dacă nu este tratată, din cauza afecţiunii buzele vulvei se micşorează, deschiderea vaginală se îngustează şi contactul sexual devine dureros.

Cum pot fi prevenite
Pentru a evita apariţia mâncărimilor genitale, ar fi bine să ţii cont de câteva recomandări. Se recomandă „evitarea partenerilor sexuali multipli, folosirea prezervativului ca metodă contraceptivă, renunţarea la spălaturile vaginale (modifică şi înlătură flora genitală normală) şi menţinerea unui regim de viaţă sănătos- sport, renunţarea la consumul în exces de dulciuri, scăderea ponderală (pentru persoanele obeze). În cazul în care infecţiile genitale nu pot fi prevenite, ele trebuie tratate cât mai urgent posibil“, precizează Lucia Elena Costoiu, medic specialist ginecologie-obstetrică.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate