Mâinile reci, un semn al unei afecțiuni medicale?

 
maini reci
 

Mâinile reci pot fi un indicator al unor posibile probleme de sănătate, în special dacă mențin o temperatură scăzută chiar și în condiții de vreme caldă. Această senzație neplăcută poate sugera în general o posibilă afectare a sistemului circulator. Descoperă motivele pentru care poți avea mâini reci.

Datorită rolului crucial al sângelui în menținerea temperaturii corpului, senzația de mâini reci poate indica o disfuncție a sistemului circulator. În plus, această manifestare poate reprezenta un simptom al diverse afecțiuni, infecții sau tulburări mentale.

De ce ai mâinile reci?

Deși este firesc să simți că mâinile îți devin reci într-un mediu rece, există persoane cu o probabilitate mai mare de a se confrunta cu această problemă. În același timp, mai mulți factori pot contribui la această senzație. De aceea, este esențial să identifici principalele cauze pentru a găsi soluții adecvate. Pentru un diagnostic precis și un tratament corespunzător, este recomandat să consulți un medic.

Indiferent de motivul care menține mâinile tale reci, există mai multe metode simple pe care le poți încerca pentru a îmbunătăți circulația sângelui și a-ți menține mâinile calde și sănătoase: poartă papuci și șosete în casă, optează pentru haine mai călduroase, efectuează masaje la nivelul suprafeței reci, practică exerciții fizice zilnic, ține în mâini obiecte încălzite, utilizează tampoane de încălzire și încearcă să eviți să stai prea mult timp în frigider.

Petreci o perioadă semnificativă la temperaturi scăzute, poate fi cauza principală a persistenței senzației de mâini reci. Acest lucru se aplică în special persoanelor care lucrează, trăiesc sau se deplasează în locuri cu temperaturi extrem de scăzute, chiar și atunci când ajung în medii mai calde. Prin urmare, este esențial să alegi îmbrăcăminte adecvată și să te asiguri că menții o masă musculară și o masă adipoasă (grasă) la niveluri sănătoase, conform recomandărilor Holland and Barrett.

Problemele cauzate de fumat pot, de asemenea, contribui la senzația de mâini reci. Fumatul de tutun poate provoca leziuni la nivelul vaselor de sânge în întregul corp. Aceste vase afectate devin înguste, reducând fluxul sanguin și generând, în consecință, senzația de mâini reci. Cu cât fumezi mai mult, cu atât crește riscul de deteriorare a vaselor de sânge din inima ta.

Anemia reprezintă o afecțiune a sângelui și poate manifesta sub diverse forme. Fiecare tip de anemie se distinge prin absența globulelor roșii care conțin hemoglobină, o proteină esențială în transportul oxigenului în organism. Anemia produsă de deficiența de fier reprezintă cel mai obișnuit tip de anemie, iar insuficiența de vitamina B12 poate aduce ca rezultat frecvent senzația de mâini reci, putând evolua în anemie pernicioasă.

Simptomele asociate anemiei includ slăbiciune, paloare a pielii, oboseală și fragilitatea unghiilor.

Pentru a preveni instalarea celei mai comune forme de anemie, este recomandat să consumi alimente bogate în fier. Printre aceste alimente se numără stafidele, curmalele, smochinele și prunele uscate, care conțin cea mai mare concentrație de fier.

Dacă te întrebi de ce ai mâinile reci, trebuie să iei în considerare faptul că diabetul și complicațiile sale pot influența acest aspect, fiind printre simptomele principale ale acestei afecțiuni. Diabetul poate spori riscul de apariție a problemelor circulatorii, afecțiunilor cardiace și leziunilor nervoase.

Arterele reprezintă căile de transport ale sângelui oxigenat de la inimă către restul organismului. Fiecare arteră constă dintr-un tub muscular alcătuit din trei straturi distincte. Există diverse tipuri de boli arteriale care pot determina îngustarea sau disfuncționalitatea arterelor, conducând astfel la diminuarea fluxului sanguin.

Hipotiroidismul, sau tiroida subactivă, se manifestă atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni, conform informațiilor oferite de Healthline. Această afecțiune apare frecvent în rândul femeilor de peste 60 de ani, dar poate afecta orice persoană. Sensația neobișnuită de reci la nivelul degetelor poate fi un posibil semn al hipotiroidismului. Deși hipotiroidismul nu determină în mod direct senzația de mâini reci, poate amplifica sensibilitatea la frig, ceea ce poate crea impresia că membrelor le este mai rece decât în realitate.

În cazul în care te întrebi de ce ai mâinile reci, este important să iei în considerare și alte afecțiuni. Sindromul Raynaud, denumit și "mâinile lui Raynaud," reprezintă o afecțiune obișnuită care afectează circulația sângelui în organism. Această condiție poate manifesta simptome precum durere, amorțeală, dificultăți de mișcare în zonele afectate, schimbări ale culorii degetelor sau unghiilor în situații de stres și senzații de înțepături.

Este important să rețineți că informațiile furnizate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. În vederea unui diagnostic și tratament corect, se recomandă să solicitați sfatul medicului dumneavoastră.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate