Lucruri pe care nu trebuie să le faci cu masca ta
Lucruri pe care nu trebuie să le faci cu masca ta

Cum porti si intretii masca de protectie? Masca de protectie a devenit obligatorie in aceasta perioada in care epidemia de coronavirus a pus stapanire pe intreaga lume. Dar acest obiect poate deveni un adevarat focar de infectie daca nu este folosita si depozitata in mod corespunzator.

Nu iti impregna masca cu uleiuri esențiale. În primul rând, deoarece uleiurile esențiale sunt ineficiente împotriva coronavirusului. In al doilea rand, deoarece riscul de intoxicație este real – mai ales la persoanele care suferă de patologii cronice (astm) și la femeile gravide.

Nu introduceți masca la cuptor sau la microunde. În teorie, este posibil să vă dezinfectați masca punand-o în cuptor – la 70°C timp de 30 de minute. În practică, aceasta este puternic descurajată de autoritățile sanitare. Într-adevăr, unele măști vândute în farmacii includ elemente metalice care, atunci când sunt încălzite, pot provoca accidente domestice.

Nu fierbe masca! Înmuierea măștii în apă clocotită nu este suficientă pentru a ucide coronavirusul: necesită (cel puțin) spălare la 60°C timp de 30 de minute. Mai mult, apa clocotită poate deteriora țesuturile și poate modifica eficacitatea măștii, care devine apoi inutilizabilă.

Cum porti si intretii masca de protectie?
Pui mana des pe masca. Ar trebui să evitați să vă atingeți masca cât mai mult atunci când o purtați: riscul este să depuneți picaturi contaminate pe mâini, apoi să contaminați suprafețele sau oamenii! Dacă într-adevăr trebuie să vă îndepărtați masca (pentru apeluri telefonice, de exemplu), atingeți numai elasticele laterale.

Nu purtați-vă masca toată ziua. Nu trebuie purtată mai mult de 3-4 ore în timpul zilei deoarece aceasta se uda (datorită respirației, în special) și își pierde eficiența.

Nu dezinfectați masca cu înălbitor. Deși înălbitorul este eficient împotriva coronavirusului, este de asemenea iritant pentru căile respiratorii superioare. Vaporii (care sunt prezenți chiar dacă nu îi mirosiți!) pot fi responsabili de intoxicatii, mai ales în cazul bolilor respiratorii cronice.

Nu puneți masca în congelator. Coronavirusul este ucis doar de căldură: frigul nu are absolut niciun impact asupra virusului, care supraviețuiește foarte bine la temperaturi negative.

Nu purtați o mască umedă. Spălarea măștii după fiecare utilizare este bună. Dar purtarea unei măști umede (care tocmai a fost scoasa din mașină) este inutilă: masca este eficientă împotriva coronavirusului numai dacă este uscată complet.

Nu renunta la gesturile de barieră. Împotriva coronavirusului, purtarea unei măști nu este suficientă: este esențial să se continue practicarea gesturilor de barieră. De exemplu: păstrați distanța de ceilalți și spălați-vă bine pe mâini înainte și după ce vă puneți masca.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate