Isopul planta magica utilă în tratarea astmului
Isopul planta magica utilă în tratarea astmului

Plantă medicinală cunoscută din timpuri străvechi, isopul mai este cunoscut şi ca planta psalmului 50, în care se face trimitere la puterile sale purificatoare. Beneficiile pentru sănătate ale isopului sunt numeroase, printre care se numără şi efectele expectorante şi de reglare a digestiei. Isopul sau „iarba sfântă“ ameliorează afecţiunile aparatului respirator, în special bronşitele cronice şi astmul bronşic.

„Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi‟, este rândul 8 din psalmul din 50, care rămâne dovadă peste timp a calităţilor terapeutice pe care le are isopul (Hyssopus officinalis). În trecutul îndepărtat, Moise utiliza planta ca să cureţe de „rele“ poporul ales.

Isopul înfloreşte din iulie până în septembrie, dacă vrei să-l recoltezi. Este important să alegi părţile aeriene, pentru că acestea sunt deosebit de eficace în medicina naturistă. Conţin ulei volatil format din timol, pimen şi pinocamfen, flavonoide, compuşi oxigenaţi, uleiuri grase vindecătoare, substanţe amare benefice şi multe minerale: calciu, natriu, fosfor, fier, cupru, sulf, molibden, mangan, aluminiu. Graţie compoziţiei valoroase, isopul a dovedit calităţi tonic-amare şi astringente, antiseptice, antivirale, bactericide, sedative, febrifuge, sudorifice şi hipotensive. Adică remediile din plantă ajută în caz de febră, infecţii respiratorii, astm, viroze, fiind şi un aliat în scăderea hipertensiunii arteriale.

Pentru diminuarea simptomelor în caz de bronşite cronice, este utilă infuzia din 2 linguriţe de isop la 250 ml de apă clocotită, consumată de 3-4 ori pe zi.

Pulberea întăreşte sistemul imunitar
În caz de răceală sau gripă, pulberea de isop te poate ajuta să grăbeşti vindecarea, pentru că flavonoidele din plantă distrug virusurile şi bacteriile. În plus, întăreşte sistemul imunitar. Ai nevoie de ½ de linguriţă de pulbere de isop pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi, în cure de câte 2 săptămâni. Un plus de efect pozitiv obţii dacă ţii pulberea sub limbă 5-10 minute, apoi o înghiţi cu puţină apă. Remediul este util şi când este nevoie de creşterea poftei de mâncare după boală. În acest caz, este indicată folosirea pulberii astfel: 1 linguriţă de plantă se pune într-un pahar cu apă, se lasă peste noapte şi se bea cu 15 minute înainte de masă. Persoanelor cu laringită, faringită, traheită sau gripă, de ajutor în ameliorarea stării lor de sănătate este să ia câte ½ de linguriţă de pulbere de isop, de 4-6 ori pe zi.

Bine de ştiut!

Extern, în afecţiunile respiratorii, isopul se foloseşte sub formă de cataplasme puse pe piept – 1-2 linguri cu pulbere fin măcinată, amestecată cu 1-2 linguri cu apă caldă; pasta obţinută se aplică extern, apoi se protejează cu un pansament steril şi se lasă să acţioneze minimum 3 ore.

Infuzia reduce în intensitate crizele astmatice
În farmacia verde remediile din isop sunt adesea benefice în ameliorarea astmului bronşic. Pentru că are efect descongestionant, infuzia de plantă poate fi utilă în diminuarea simptomelor care însoţesc această afecţiune respiratorie cronică. Pentru infuzie, ai nevoie de 2 linguriţe de flori uscate de isop şi 250 ml de apă, pe care le dai în clocot, apoi laşi amestecul deoparte 7-10 minute. Sunt recomandate 2-3 ceşti de infuzie pe zi. De asemenea, poţi face o fiertură din 2 linguriţe de amestec de plante (15 g isop, 20 g sovârf, 30 g de podbal şi 30 g de pătlagină) şi 300 ml de apă. Fierbi totul 5-7 minute, apoi strecori şi bei 2 căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere, în cure de câte 2 săptămâni. Remediul uşurează respiraţia, expectoraţia, favorizând eliminarea toxinelor.

Uleiul esenţial, bun expectorant
Isopul poate fi administrat şi sub formă de ulei esenţial. Are principii active bune pentru relaxare, dar este deosebit de eficient şi ca antiseptic, bactericid, expectorant. În caz de bronşite şi răceli, amestecă 10 ml de ulei esenţial de isop cu 20 ml de ulei de măsline şi fă frecţionări în zona tâmplelor, a frunţii şi pieptului. Benefice în rinite, sinuzite sunt şi inhalaţiile cu ulei de isop. Pui 3-4 picături de ulei în 1 l de apă fierbinte, îţi acoperi capul cu un prosop şi inhalezi aburii degajaţi până se răceşte apa. Poţi repeta procedeul până simţi că respiri mai bine.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate