intelegere lupus
Cum sa intelegem mai bine lupusul

Lupus este o boala cronica inflamatorie autoimuna care apare atunci cand sistemul tau imunitar îti ataca tesuturile si organele. Inflamatia cauzata de lupus poate afecta mai multe parti ale corpului cum ar fi încheieturile, piele, rinichii, celulele din sange, creierul, inima sau plamanii. Lupusul poate fi greu de diagnosticat pentru ca de multe ori semnele si simptomele acestei boli le imita pe cele ale altor afectiuni, fapt pentru care este numit „marele imitator”. Cel mai distinctiv semn al lupusului este o iritatie faciala ce pare ca are forma aripilor unui fluture pe ambii obraji- se întampla în multe cazuri de lupus, dar nu chiar în toate.

Vinul are efecte antioxidante si antiinflamatorii asupra interiorului vaselor de sange (endoteliu) si, de asemenea, poate ameliora usor nivelurile serice de colesterol total si fractiune LDL. Au aparut fel de fel de articole care sustin ca un pahar de vin echivaleaza cu o ora petrecuta la sala de exercitii, dar acestea sunt mituri, materiale facute pentru a genera trafic unor platforme de calitate îndoielnica. În realitate, vinul poate ajuta la slabit, dar rezultatele pot fi diferite; are efecte asupra unor sisteme enzimatice (NADH mai ales), mobilizeaza consumul glucozei, se metabolizeaza cu consum energetic sporit.

Vinul este recomandat a se bea la pranz, la masa. Daca este baut seara, poate da senzatie de sete, excitabilitate neuronala, perturband somnul. 100 – 150 de mililitri de vin chiar zilnic nu vor conduce la probleme de sanatate. Din contra. Persoanele cu hipertensiune, boli de ficat, afectiuni de esofag sau stomac, pe tratamente cronice, nu vor consuma vin. De asemenea, nu se va bea alcool în sarcina. Nu se recomanda începerea consumarii de vin doar pentru a vana niste efecte pozitive sau pentru a contrabalansa deficiente din alte capitole ale vietii.

Vinul poate însemna longevitate sporita, prin efectul cardioprotector, prin componenta sociala, prin confortul psihic pe care îl genereaza. Doza este regina si aici. Au aparut studii care arata legaturi între consumul de alcool si anumite tipuri de cancer, dar iarasi intervine doza. Moderatia trebuie sa fie pilon principal al vietii.

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate