Igiena orală precara crește riscul de cancer la ficat
Igiena orală precara crește riscul de cancer la ficat

Nespalarea dintilor duce la cancer. Potrivit unui nou studiu britanic, o igienă orală precară ar putea crește riscul de cancer la ficat cu 75%.

O legătură între igiena dentară și cancerul hepatic
Cercetătorii de la Queen’s University din Belfast au făcut legătura dintre igiena orală și riscul crescut de cancer la ficat. S-au bazat pe alte cercetări care au evidențiat riscul mai multor boli. De această dată, oamenii de știință au studiat datele de la 475 766 de persoane care trăiesc în Marea Britanie. Dintre participanți, 4.069 au dezvoltat cancer gastro-gastro-intestinal în timpul unei urmăriri medii de șase ani. În 13% din cazuri, pacienții au raportat o sănătate orală precară.

Rezultatele, publicate în revista United European Gastroenterology Journal, evidențiază o legătură substanțială între sănătatea orală și cancerul hepatobiliar, cea mai comună formă de cancer la ficat. Microbiomul oral și digestiv ar fi implicat, rolul ficatului fiind de a elimina bacteriile din organism. Cu toate acestea, studiul nu arată o asociere clară între o igienă dentară deficitară și alte tipuri de cancer gastro-intestinale, cum ar fi cancerul de colon, rect sau pancreatic.

Nespalarea dintilor duce la cancer. Femeile, mai afectate
Studiul notează că persoanele cele mai afectate sunt femeile tinere și care trăiesc în zone defavorizate. Acești oameni consumă, de asemenea, mai puțin de două porții de fructe și legume pe zi.

Cercetătorii subliniază faptul că o igienă orală deficitară este legată de un risc crescut de a dezvolta alte boli cronice, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. Studiile anterioare au evidențiat legătura dintre boala gingiilor și tumorile esofagiene, precum și tumorile mamare.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate