Cum mahmureala îți afectează creierul. Efectele alcoolului asupra creierului pot persista chiar și după ce substanța a părăsit fluxul sanguin. Prin urmare, nu este recomandat să conduci ziua după o seară foarte alcoolică, de exemplu.
Gura pastoasă, dureri de cap, sensibilitate la lumină și zgomot… Este cu siguranță o mahmureală! Deși alcoolul ți-a părăsit sângele, corpul tău încă nu și-a revenit dupa seara precedentă, în special creierul tău. De fapt, cercetătorii de la Universitatea din Bath (Regatul Unit) au arătat că mulți parametri cognitivi, cum ar fi memoria, concentrația, viteza sau chiar coordonarea, rămân afectati în timpul unei mahmureli. Studiul lor a apărut în revista Addictions.
Cercetătorii au efectuat o meta-analiză a 19 studii care au implicat 1.163 de persoane. Toate studiile au testat abilitățile de gândire ale oamenilor a doua zi după consumul intens de băuturi alcoolice, când nivelul lor de alcool în sânge a fost mai mic de 0,02%. În urma acestui fapt, oamenii de știință au remarcat probleme de psihomotorie, atenție și memorie în comparație cu persoanele care nu sufereau de mahmureală.
Cum mahmureala îți afectează creierul
În ceea ce privește capacitatea de a conduce, mai multe studii au arătat că capacitatea de a controla un vehicul este redusă. Așadar, în timp ce mulți oameni consideră că este sigur să conducă dimineața după o noapte de băut, „putem avea probleme în ziua următoare, chiar și după ce alcoolul a părăsit sistemul nostru”, a declarat Sally Adams, unul dintre autorii studiului. De asemenea, înseamnă că, dacă sunteți student și mergeți la cursuri cu mahmureală, este posibil să nu vă amintiți anumite lucruri în comparație cu un coleg de clasă perfect treaz.
„Rezultatele noastre arată că o mahmureală poate avea consecințe grave asupra desfășurării activităților zilnice, cum ar fi abilitățile de conducere și profesionale”, a spus profesorul Sally Adams într-un comunicat. Cu toate acestea, autorii subliniază că trebuie luate în considerare anumite limite, cum ar fi absența anumitor factori în studii, cum ar fi lipsa somnului sau fumatul, care pot influența și acești parametri.
© Copyright Stiri din Sanatate