Iată ce spun unghiile despre sănătatea ta
Iată ce spun unghiile despre sănătatea ta

Petele albe sau decolorate, fragilitatea, striaţiile, culoarea, toate sunt semne care pot indica starea de sănătate a organismului, de la deficitele de vitamine şi minerale sau infecţii localizate la nivelul unghiilor la afectarea întregului organism de boli precum anemie, diabet zaharat, boli cardiovasculare sau cancer.

Iată de ce trebuie să iei în serios modificăile pe care le observi la nivelul unghiilor.

Fragilitatea, semnul carenţelor în organism
Când în organism există carenţe din complexul de vitamine B, apare la nivelul unghiilor fragilitatea şi se observă mutipe striaţii. Unghiile sunt uscate, au suprafaţa neuniformă şi o culoare mai închisă în partea superioară.

De asemenea, dacă unghiile sunt uscate şi fragile poate fi vorba despre existenţa unei afecţiuni a tiroidei. Nu trebuie neglijate nici prezenţa striaţiilor orizontale pe suprafaţa unghiilor, pentru că acestea pot indica diabet zaharat, boli circulatorii, sau dietă săracă în nutrienţi.

Boli ale organismului pe care le poţi citi privind unghiile
Modificările de la nivelul unghiilor pot fi suficient de concludente încât să te determine să mergi la doctor pentru analize suplimentare. Iată o listă de afecţiuni şi de modificări de structură şi de aspect la nivelul unghiilor care ar trebui să te alerteze.

Unghiile devin din transparente un alb opac - afectiuni hepatice
Jumătate de unghie are o nuanţă deschisă (albă) şi cealaltă jumătate are un spect sănătoas, de culoare roz -
Spre vârf unghiile au o nuanţă închisă, iar pe suprafaţa acestora se pot observa semicercuri - boli cardiovasculare şi diabet zaharat
Unghii fragile, care se rup cu usurinţă - afectiuni ale tiroidei
Unghii fragile, cu - psoriazis
Unghii curbate în jos, în nuanţe de albastru sau violet - boli ale plămânilor
Unghii „bombate”, de formă convexă - artrită reumatoidă
Unghii în nuanţe de galben - polipi nazali şi infectii cronice ale sinusurilor -
Unghii în nuanţe de verde - infecţii bacteriene
Prezenta unei dungi în nuanţe de negru sau maro pe suprafaţa unghiei - cancer de piele

Cum sa ai unghii sănătoase
Pentru a avea cu adevărat unghii frumoase trebuie să acorzi atenţie deosebită alimentaţiei ş să pui accept pe o alimentaţie echilibrată. Complexul vitaminic B şi minerale, precum zinc, calciu, fier, împreună cu vitamina D contribuie la menţinerea sanătăţii unghiilor şi a întregului organism.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate