Hepatita C în 5 întrebări
Hepatita C în 5 întrebări

Hepatita C în 5 întrebări. Uneori este dificil să găsești răspunsuri la întrebările despre hepatită C. Cum se răspândește virusul? Este eficient tratamentul? Iata cele mai frecvente întrebări despre această boală.

1 – Cum se transmite virusul hepatitei C?
Virusul hepatitei c este transmis în principal prin sânge. Înainte de 1992, oamenii puteau fi contaminati în timpul unei transfuzii, în timpul unui transplant, al unei intervenții chirurgicale etc. Din 1992, riscul este teoretic zero. Consumul de droguri intravenoase este acum principala sursă de contaminare. În cele din urmă, poate exista contact cu virusul în anumite circumstanțe mai rare. Acestea includ:

Actele „invazive” precum endoscopia;
Acupunctura cu ace, altele decât de unică folosință sau pentru uz personal;
Mezoterapie dacă materialul nu este de o singură utilizare;
Tatuajul;
Piercingul;
De asemenea, există riscul transmiterii de la mama contaminata la copilul în timpul nașterii. Riscul este de aproximativ 5%.

În cele din urmă, riscul de transmitere sexuală este scăzut.

2 – Hepatita C în 5 întrebări. Cum știți dacă esti contaminat?
Nu există niciun simptom specific atunci când un individ este infectat cu virusul hepatitei C (VHC). Principalul semn este oboseala excesivă, dar nu este particulară pentru această boală. Uneori, poate apărea durerea de ficat.


Doar screeningul poate detecta infecția. Măsurarea anticorpilor îndreptați împotriva virusului din sânge face posibil să știm dacă a fost în contact cu acesta. Cercetarea genomului VHC confirmă prezența VHC. Determinarea transaminazelor (enzime eliberate de ficat în caz de agresiune) face, de asemenea, posibilă suspiciunea de hepatită. Fii atent: putem fi pozitivi pentru testul anticorpilor și negativ pentru testul genomului: asta înseamnă că organismul nostru a reușit să scape de virus.

3 – Există un vaccin?
Spre deosebire de hepatita A și B, nu există niciun vaccin împotriva hepatitei C

4 – Care este evoluția bolii?
Aproximativ 80% dintre persoanele infectate cu virusul nu pot scăpa de el în mod spontan. În acest caz, hepatita C devine cronică. În 20% din cazuri, progresează spre ciroză, uneori la câțiva ani după infecție. În 3 până la 10% din cazuri, această ciroză provoacă cancer la ficat.

5 – Hepatita C în 5 întrebări. Care sunt tratamentele?
Tratamentul se bazează, de obicei, pe combinația a două medicamente (terapie duală), interferon alfa pegilat și ribavirină. Durata tratamentului depinde de genotip. Este vorba de 24 de săptămâni pentru genotipurile 2 și 3 și de 48 de săptămâni pentru genotipurile 1 și 4. Există acum posibilitatea de a trata pacienții infectați cu virusul genotipului 1 prin triplă terapie.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate