hadranoterapia
Ce este si cum ajuta hadronoterapia

Una dintre cele mai preocupante probleme ale medicinei contemporane este managementul bolilor canceroase. Tratamentul clasic cuprinde chirurgia, radioterapia, chimioterapia si, mai nou, imunoterapia. Din pacate, cu toate progresele realizate în ultimele decenii, cancerul continua sa fie în topul cauzelor de deces. Ca o consecinta, cercetatorii din varii domenii încearca sa amelioreze, pe cat posibil, performantele terapeutice pentru aceasta boala.

Unul din minusurile radioterapiei clasice este acela ca nu reuseste sa distruga toate celulele canceroase si ca determina leziuni serioase si în tesuturile sanatoase. Aceasta, deoarece, radiatiile X sau gamma (fotoni), atat în drumul lor spre tumora canceroasa, cat si dupa iesirea din aceasta, trec prin tesuturi sanatoase pe care le afecteaza pana la necrozare. Pentru a se evita acest fenomen daunator, specialistii în fizica nucleara au imaginat o metoda mai sigura si mai eficienta pentru a ataca celulele tumorale. Aceasta metoda se numeste hadronoterapie si consta în utilizarea hadronilor (cu precadere protoni si ioni de C12).

Aceste particule, accelerate la o anumita energie, patrund sub forma de fascicole, din mai multe directii, spre tumora, unde cedeaza majoritatea energiei, care distruge ADN-ul celulelor canceroase, stopand înmultirea acestora. Prin aceasta tehnica 70% din radiatii se opresc în tumora si, pentru 20-40 minute dupa actul terapeutic, pacientul devine radioactiv. Se considera ca aceasta ar fi totusi un lucru pozitiv, deoarece se pot distruge, în acest interval, si eventualele celule canceroase „evadate“ în jurul tumorii.

Este lesne de înteles ca radioterapia clasica nu poate fi utilizata în cazul tumorilor localizate în zone vitale, cum ar fi creierul sau ochiul. Aici apare indicatia principala a hadronoterapiei, tintele predilecte ale acesteia fiind tumorile maligne inoperabile de la nivelul craniului, sinusurilor, glandelor salivare, ochiului si chiar a prostatei.

Dupa ce am expus avantajele acestei noi metode, consider este ca de datoria mea sa evidentiez si limitele ei: - cu toate performantele sale, hadronoterapia singura poate prelungi viata, dar nu determina vindecare definitiva. Exista cazuri de supravietuire si pana la 6-8 ani dupa tratament; - pentru aplicarea acestei metode de tratament este nevoie de o infrastructura care implica cladiri speciale si acceleratoare de particule, precum si bioingineri specializati în fizica nucleara. Investitia initiala pentru construirea unui centru de hadronoterapie este în jur de 100-150 milioane de dolari. Acesta explica de ce numarul de centre este relativ redus (în anul 2010 existau în lume doar 29 de centre), acestea fiind prezente în Anglia, SUA, Canada, Germania, Suedia, Franta, Elvetia, Italia, Rusia, China, Coreea de Sud, Japonia, Africa de Sud. În aceste centre au fost tratati cu succes peste 70.000 de pacienti.

În Romania, deocamdata, nu exista un astfel de centru, dar, un grup de „inimosi“, medici si bioingineri, din Bucuresti, a înfiintat o societate de hadronoterapie (pe site-ul careia deocamdata nu prea sunt informatii). Ei pledeaza pentru alocarea de fonduri în vederea realizarii unui centru romanesc de hadronoterapie. Pana atunci, bolnavii cu probleme care necesita aceasta terapie se pot trata în alte centre europene, folosind formularul E 112, specific pentru tratamente în strainatate. Din informatiile pe care le-am obtinut din media, un tratament costa între 4.500 euro în China si 19.000 de lire sterline în Marea Britanie.

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate