varice
Farmacia verde în caz de varice

Dincolo de aspectul lor inestetic, varicele pot cauza dureri, dar şi alte probleme de sănătate dacă nu sunt tratate. Cataplasmele şi unguentele din plante sunt remedii cu acţiune blândă, dar care ajută la tratarea bolii varicoase.

Printre factorii implicaţi în apariţia varicelor se numără ereditatea, statul în picioare, obezitatea, sarcina sau menopauza. Sunt prezente mai ales pe picioare şi se prezintă sub forma unor vinişoare mici, violacee, vizibile prin piele, sau pot fi ceva mai evidente, luând aspectul unei pânze de păianjen. În formele grave, au aspect de vene proeminente şi contorsionate. Deşi pare să fie mai degrabă o neplăcere a vârstelor înaintate, ele pot fi vizibile şi la femeile tinere.

Boala varicoasă are ca şi efecte mersul greoi, crampele, durerile, furnicăturile şi senzaţia de arsură în zona afectată. Netratată, se poate ajunge în stadii mult mai grave, respectiv la ulcer varicos şi chiar la hemoragii. În funcţie de stadiul lor, se poate recurge la diverse tratamente moderne.

Ce remedii ajută
Cel mai popular dintre tratamentele naturiste în boala varicoasă este varza. Se iau frunze de varză, se spală şi se pun în pungi din plastic, care se închid bine, pentru a nu da aerului posibilitatea să pătrundă. Pungile se ţin la rece, în frigider. Seara, înainte de culcare, frunzele de varză fixate cu faşă din tifon se aplică pe locurile afectate, unde vor rămâne până dimineaţă. Tratamentul durează între 2 şi 4 săptămâni, timp în care, seară de seară, se aplică foi de varză prin metoda descrisă mai sus.
Un alt tratament împotriva varicelor este cel cu miere şi usturoi. Se amestecă 250 g de miere cu 250 g de usturoi pisat şi se lasă la macerat o săptămână. Se consumă din acest preparat 3 linguri pe zi, câte una cu 40 de minute înainte de fiecare masă principală. Pentru a fi eficient, tratamentul trebuie urmat vreme de 2 luni.
Mai poţi prepara un unguent dintr-un gălbenuş crud amestecat cu o lingură de miere şi una de votcă. Unge cu acesta o bucată de pânză curată din fibre naturale (in, bumbac) şi pune-o pe locul afectat, apoi înfăşoară cu folie de celofan, iar peste acesta la rândul lui cu un fular din lână. Urmează acest tratament timp de 10 zile, fă o pauză de 10 zile şi repetă.
De ajutor în tratarea varicelor mai sunt şi cataplasmele cu frunze de brusture sau cu ceai foarte concentrat de coada-şoricelului.
Unguentele pe bază de gălbenele, aplicate local, pot reduce aspectul inflamat al varice şi atenuază durerile date de acestea.
Ca tratament intern, se recomandă cure de 3 săptămâni cu ceai de rădăcină de mur, sulfină şi anghinare. De asemenea, se pot obţine rezultate bune şi dacă se consumă, de 3 ori pe zi, timp de 2 luni, câte o cană de apă fierbinte în care a fost dizolvată o linguriţă de piper cayenne. Această băutură are capacitatea de a creşte circulaţia sangvină şi de a reduce durerile provocate de varice.

Masaj cu oţet de mere
În fiecare dimineaţă şi seara, înainte de culcare, toarnă în palme oţet de mere şi masează uşor picioarele, de jos în sus. Tratamentul, pentru a avea efect de îmbunătăţire a circulaţiei sângelui, trebuie urmat timp de câteva luni. Tot pentru activarea circulaţiei periferice se recomandă şi duşurile scoţiene (alternativ cald/rece).

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate