Un studiu realizat independent, dar finanţat de companiile europene de cafea arată că un consum moderat de cafea cofeinizată sau nu poate reduce riscul de sindrom metabolic.
Efectul cafelei asupra sănătăţii

Un studiu realizat independent, dar finanţat de companiile europene de cafea arată că un consum moderat de cafea cofeinizată sau nu poate reduce riscul de sindrom metabolic.

Oameni de ştiinţă de la universităţi din Navarra, Spania, şi Catania, Italia, a identificat o asociere dintre consumul de cafea şi o reducere a diabetului de tip 2, precum şi de hipertensiune arterială, potrivit agerpres.ro care preia AFP. Este vorba însă de un consum moderat de maximum patru ceşti de cafea pe zi, potrivit aceleiaşi surse. În cazul în care această cantitate se depăşeşte, toate beneficiile pentru sănătate sunt pierdute. Beneficiile ar fi aduse de polifenolii din cafea, în special acizii fenolici şi flavonoidele. Sindromul metabolic înseamnă o serie de afecţiuni – obezitate, hipertensiune arterială, nivel ridicat de trogliceride, niveluri scăzute de colesterol, HDL şi rezistenţă la insulină – care, împreună, cresc riscul de diabet, de AVC şi boli cardiovasculare. Un adult din patru este afectat de acest sindrom în Marea Britanie.

Cafeaua contine antioxidanti, substante care iti protejeaza organismul. De fapt, daca bei cafea zilnic, cafea neagra, simpla, iti reduci riscul de a dezvolta anumite boli. Potrivit lui Beth Witherspoon, consultant dietetician, „consumul moderat de cafea (3-5 cani pe zi) poate fi legat de scaderea mortalitatii din toate cauzele”. De exemplu, ai un risc scazut de diabet de tip 2, boala Parkinson, dementa, ciroza, unele tipuri de cancer – inclusiv de ficat si endometru.

Expertii chiar s-au referit la cafea ca un „medicament miracol”, datorita capacitatii sale miraculoase de a preveni astfel de boli. „Practic, te ajuta sa traiesti mai mult”, spune Janet Rich Pittman, specialist in preventia dementei si consilier senior in sanatate. Expertii noteaza, insa, ca beneficiile cafelei apar daca bei zilnic cafea neagra cofeinizata. „Pentru ca antioxidantii sa functioneze, trebuie sa renunti la frisca, zahar sau alte adaosuri”, spune Pittman.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate