Două mere pe zi țin medicul departe de totdeauna?
Două mere pe zi țin medicul departe de totdeauna?

Consuma două mere pe zi! Cercetătorii au testat efectul terapeutic al consumării a două mere pe zi pe parametri cardiometaboliști la adulți cu un nivel de colesterol considerat prea mare.

Un măr pe zi îl ține pe doctor departe pentru totdeauna e o celebra zicală. Oamenii de știință au testat mai mult sau mai puțin această ipoteză la adulții cu transportori de colesterol moderat de mari și și-au măsurat parametrii cardiometaboliști. Articolul lor este publicat în The American Journal Of Clinical Nutrition.

Consuma două mere pe zi! Ce spune studiul?
Cercetătorii pornesc de la mai multe postulate în desfășurarea experimentului lor. În primul rând, se știe că mărul este un fruct bogat în compuși bioactivi precum polifenoli și fibre (ca toate fructele și legumele). Dovezile anterioare au sugerat în special un efect al acestui aliment asupra nivelului de lipide din sânge al pacienților. Potrivit experimentatorilor, puterea încercărilor controlate aleatoriu a lipsit pentru a confirma această ipoteză. Prin urmare, a fost destul de firesc că s-au angajat să efectueze singuri un studiu clinic randomizat, controlat și încrucișat. Un grup a primit două mere pe zi și un alt grup o băutură calorica timp de opt săptămâni și apoi au inversat grupurile (cu patru săptămâni între inversiune). Când subiecții au mâncat cele două mere, parametrii lor din sânge, cum ar fi transportatorii de colesterol total și lipoproteinele cu densitate mică (LDL sau colesterolul rău) au fost mai mici. Funcția endotelială a microveselelor a fost, de asemenea, mai bună. În schimb, niciun efect asupra tensiunii arteriale și a altor markeri clasici ai bolilor cardiovasculare.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate