Dieta specială pentru bolnavii de guta
Dieta specială pentru bolnavii de guta

Dieta specială pentru bolnavii de guta. Guta este o formă de artrită care afectează în special bărbații si care provoacă atacuri de durere articulară intensa. Un nivel anormal de ridicat de acid uric, produs de degradarea purinelor, este la originea gutei. Dieta specială este, prin urmare, săracă în purine și are drept scop reducerea nivelului de acid uric pentru a reduce atacurile de durere articulară.

Ce alimente trebuie evitate ca parte a dietei speciale de guta
Nu este suficient să favorizezi anumite alimente pentru a lupta împotriva gutei, este necesar, înainte de toate, să eviți alimentele cu un nivel ridicat de purine care să crească nivelul acidului uric. În mod similar, unele alimente afectează sănătatea ficatului și pot agrava rezistența la insulină și atacurile de gută.

Dieta specială pentru bolnavii de guta: alimente bogate în purine
Este recomandabil să evitați pe cat posibil sau să reduceți considerabil consumul de alimente bogate în purine, ca parte a dietei speciale in gută. În general, carnea roșie, alcoolul, peștele și fructele de mare sunt asociate cu un risc crescut de gută. Se recomandă cu tărie să se limiteze consumul de carne la 150 g pe zi pentru a preveni crizele dureroase.

Alimentele bogate în purină sunt:
hamsie
măruntaie
creveți
ficat
carnea roșie
macrou
hering
sardine
sosuri de vin

Alimentele cu un conținut moderat de purină sunt:
sparanghel
ciuperci
conopidă
spanac
fulgi de ovăz
fructe de mare
leguminoase
pâine și boabe integrale
apă dulce și pește de mare
mazăre
bulion de carne
germeni de grâu și grâu
păsări de curte
acizi grași saturați

Acizii grași saturați scad capacitatea organismului de a elimina acidul uric. În plus, consumul de mese bogate în grăsimi favorizează creșterea în greutate, ceea ce, la rândul său, crește riscul de gută. Este un cerc vicios care are nevoie de atenție.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate