citrice
Cum ar arata o dieta cu citrice si la ce ajuta

Despre portocala stim ca are un continut ridicat de vitamina C (50-100 mg la 100 g suc), la care se adauga provitamina A, vitaminele B1, B2 si E, numeroase minerale: calciu, potasiu, magneziu, fosfor, sodiu, acizii tartric, malic, citric si glucide. Este recomandata diabeticilor pentru continutul ei scazut de elemente glicogenice: 100 g portocale contin mai putine elemente glicogenice decat 10 g paine.

Lamaia are numeroase virtuti terapeutice, combate hiperaciditatile gastrice si ulcerele stomacale si favorizeaza secretiile pancreatice. Este falsa convingerea ca sucul de lamaie ar fi acid pntru organism. Excelent depurativ, actiunea sa bactericida si antiseptica face din acest fruct un aparator al organismului prin activarea globulelor albe, actiune sporita prin prevenirea bolilor infectioase. Lamaia este un puternic tonic venos, avand un rol important în protectia vasculara, învioreaza picioarele grele si protejeaza capilarele, fluidizeaza sangele, fiind recomandata în cazurile de hipervascozitate sanguina.
Lamaia are numeroase virtuti, atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern. Dupa extragerea sucului, recuperati pulpa si aplicati-o pe fata, pentru a beneficia de proprietatile antirid ale lamaii. Are în componenta vitamina A (în pulpa si suc), caroten (provitamina A în coaja), vitaminele B1, B2, PP (B3), B5, B6, B8; contine 40-50 mg de vitamina C la 100 g fruct, minerale: calciu, fosfor, sodiu, potasiu si, în slabe concentratii, mangan, cupru, fier, siliciu, clor, zinc etc.

Grepfrutul este aperitiv si tonic, digestiv si racoritor. Este recomandat în cazul afectiunilor febrile si pulmonare. Grepfrutul are în componenta glucide, provitamina A, vitaminele B1, B2, PP (B3), B5, B6, C (40 mg la 100 g fruct), minerale: calciu, fosfor, sodiu, potasiu, magneziu, acid citric, pectina si, în slabe concentratii, mangan, sulf, fier, cupru, clor. Cura se efectueaza 30 de zile consecutiv. Extragerea sucului se va face chiar înainte de consumarea lui; nu stocati si nu extrageti sucul cu o zi înainte de a-l consuma, deoarece se vor pierde vitamina C si vitaminele hidrosolubile din grupa B. În plus, sucurile pregatite dinainte se oxideaza. Pe stomacul gol se bea un amestec de suc obtinut din doua portocale, o lamaie si un grepfrut, fara zahar. Se poate adauga putina apa minerala, dar este mai bine sa se consume simplu.

Asteptati o jumatate de ora înainte de a servi micul dejun, întrucat citricele sunt biochimic acide si anihileaza actiunea enzimei salivare, ptialina, care initiaza digestia amidonului (paine, cereale, musli), ce intra în componenta micului dejun.
Cu o jumatate de ora înainte de pranz, beti un pahar mare de suc de citrice (amestec), fara zahar. Asteptati înca o jumatate de ora înainte de a servi masa, din motivele prezentate mai sus. La cina consumati un pahar mare de suc de citrice: o portocala, o jumatate de lamaie, un grepfrut, fara zahar si fara a manca în acelasi timp alimente solide. Nu depasiti ora, deoarece unele persoane sunt sensibile la actiunea dinamizanta a vitaminei C si ar putea adormi cu greu mai tarziu.

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate