Diabet: ce putem mânca la micul dejun
Diabet: ce putem mânca la micul dejun

Diabet ce mâncam la micul dejun. Știm că diabeticii trebuie să evite zahărul. Dar ce poți mânca la micul dejun? Câteva idei.

În Franța, 3,7 milioane de oameni suferă de diabet. Această boală cronică (care este definită drept „o tulburare de asimilare, utilizare și păstrare a zaharurilor furnizate de alimente”, în conformitate cu Federația Franceză a Diabeticilor) provoacă hiperglicemie cronică, adică un nivel de zahăr din sânge care este constant prea ridicat.

Există două forme de diabet: diabetul de tip 1 este o boală autoimună și apare de obicei în copilărie; diabetul de tip 2 (care reprezintă 90% din cazuri) apare mai mult peste 40 de ani.

Când diabetul nu este gestionat
Când diabetul nu este gestionat sau tratamentul este urmat prost, pot apărea simptome grave: probleme de vedere (retinopatie diabetică), probleme renale (nefropatii), risc crescut cardiovascular (accident vascular cerebral, infarct miocardic), probleme dentare.

Știm că, după ce boala este diagnosticată, este important să ne limităm drastic consumul zilnic de zahăr. Astfel, alimentele dulci nu ar trebui să reprezinte mai mult de 10% din consumul energetic zilnic – sau 50 de grame de zahăr maxim pe zi!

„Este o recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care ar trebui să fie urmată de toți, spune Mélanie Mercier, dietetician-nutriționist. Cu toate acestea, la o persoană diabetică, este o regulă de urmat absolut pentru că o situație hiperglicemia poate promova dezvoltarea de complicații grave – la ochi, rinichi, inimă.”

Care sunt alimentele de evitat la micul dejun? „Încercăm pe cât posibil să evităm produsele industriale foarte dulci, recomandă Mélanie Mercier. Cu toate acestea, nu este vorba de interzicerea lor: le putem consuma ocazional, duminică dimineață, de exemplu”:

Dulceata: „1 lingura de gem (de casa sau industrial), adica deja 20 g zahar”,

Brioșa: „la fel pentru bagueta și toata pâinea albă care este foarte dulce”,
Cereale vândute în comerț: „este mai bine să favorizezi semințele oleaginoase sau făina de ovăz”,
Sucul de fructe: „chiar si sucul de casă sau 100% pur crește glicemia”.

Diabet ce mâncam la micul dejun
Care este meniul? „Un mic dejun sănătos pentru o persoană diabetică constă în 1 băutură fierbinte + 1 sursă de fibre + 1 grăsime + 1 produse lactate + 1 fructe” sustine specialistul. Câteva exemple:

1 ceai verde fără zahăr + 1 felie de pâine integrală + 10 g unt + 1 iaurt fără zahăr + 2 clementine,
1 cafea fără zahăr + 1 bol de brânză albă + 1 mână frumoasă de fulgi de ovăz + câteva alune + 1 măr,
1 ceai negru cu lapte + 1 felie de pâine de cereale + 1 lingură ulei de măsline + 1 brânză albă cu compot fără zahăr,
1 bol de lapte fierbinte cu cacao fără zahăr + 1 bol mic de cereale de casă + câteva curmale uscate,
1 cafea cu lapte fără zahăr + 2 biscuiti + 1 lingură piure de migdale + 1 bucată de brânză + 1 ciorghine de struguri.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate