anemie
12 lucruri importante pe care nu le ştiai despre anemie şi deficitul de fier

Anemia este de mai multe feluri. Atunci când celulele roşii din sânge nu au suficientă hemoglobină, deci nu au destul fier, un element important pentru buna funcţionare a organismului, vorbim de o anemie prin lipsă de fier sau anemie feriprivă.

Iată 12 informaţii importante despre anemia feriprivă de la dr. Sandra Alexiu, Preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, şi dr. Gabriela Caracostea, medic ginecolog:

1. Avem în organism aproximativ 4-5 grame de fier. În timpul sarcinii, medicii recomandă ca femeia gravidă să suplimenteze cu 1 gram de fier, care este necesar creşterii numărului de eritrocite, cu un rol important în transferul oxigenului de la mamă la făt.
2. Pentru a vedea dacă avem sau nu deficit de fier, este nevoie de trei analize: hemoglobina, seritina serică şi TSAT, adică saturaţia transferină.
3. Hemoglobina şi seritinina serică se pot face gratuit, cu trimitere de la medicul de familie. Saturaţia transferină nu este decontată şi costă aproximativ 20-30 de lei, în funcţie de laborator.
4. Anemia la femeile însărcinate este foarte răspândită şi nu ţine de nivelul socio-economic al ţărilor.
5.O femeie care începe o sarcină cu deficit de fier poate avea complicaţii şi se poate confrunta ulterior cu o anemie a fătului. Aceasta va avea consecinţe pe dezvoltarea lui neurologică.

6. Echipa medic ginecolog-medic de familie este foarte importantă atunci când vine vorba de diagnosticarea la timp a anemiei feriprive.
7. În România există un program naţional de prevenţie a deficitului de fier. Este realizat de Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu. Prin acest program, gravida şi copilul pot primi fierul necesar în prevenirea anemiei.
8. Există deficit de fier şi fără anemie.
9. Oboseala nu înseamnă neapărat anemie. Trebuie investigat dacă nu e şi altceva acolo. Medicul de familie va recomanda şi alte analize.
10. Menstruaţiile abundente pot fi o cauză a anemiei feriprive. Este o pierdere de sânge mare pentru organismul femeii care nu poate fi recuperată între episoadele menstruale ceeea ce face ca anemia prin deficit de fier să se instaleze mult mai repede.
11. Alimentele roşii şi verzi aduc fier în organism. Atenţie la alimentele verzi. Trebuie să fie spălate şi uscate foarte bine.
12.Tratamentul cu fier se administrează în timpul mesei pentru că absorbţia lui este mai bună. Un lucru foarte important aici: se administrează doar la recomandarea medicului.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate