Descoperă secretele ginsengului: Beneficii pentru sănătate și proprietăți medicinale
Ginsengul este un supliment obținut din rădăcina plantei de ginseng, regăsindu-se sub forma mai multor specii, cele mai răspândite fiind ginsengul asiatic și ginsengul american. Aceasta poate avea mai multe culori și este utilizată în medicina tradițională chineză. Descoperă beneficiile pentru sănătate ale ginsengului.
Ginsengul poate îmbunătăți starea generală de sănătate a organismului. se găsește în multe suplimente fără prescripție medicală, care pot oferi energie pe întreaga durată a zilei și pot reduce stresul, oferind alternative la tratamentele medicamentoase.
Care sunt avantajele pentru sănătate asociate cu consumul de ginseng?
Ginsengul este recoltat la intervale diferite în funcție de varietate: proaspăt o dată la 4 ani, cel alb între 4 și 6 ani și cel roșu la 6 ani. Atât ginsengul asiatic, cât și cel american sunt cunoscuți drept adaptogeni, substanțe naturale ce pot sprijini organismul în gestionarea stresului și a adaptării la acesta. Principala sa componentă activă este reprezentată de ginsenozide, compuși cu proprietăți antioxidante ce pot ajuta la reducerea nivelului de stres și inflamației.
În ceea ce privește siguranța consumului, ginsengul poate fi utilizat în mod sigur pe termen scurt. Ginsengul american poate fi consumat în siguranță timp de până la 12 săptămâni, iar cel asiatic timp de până la 6 luni. Cu toate acestea, consumul prelungit poate duce la dureri de cap și tulburări de somn. De asemenea, trebuie avută grijă în cazul copiilor, deoarece consumul lor poate avea efecte adverse, motiv pentru care se recomandă evitarea administrării acestora. Înainte de a introduce ginsengul în regimul alimentar, este recomandabil să consulți un medic.
Poate îmbunătăți profilul lipidic
Conform informațiilor din domeniul sănătății, ginsengul poate contribui la reducerea nivelului de colesterol, care este un factor în acumularea plăcii în artere. Un nivel ridicat de colesterol poate crește riscul de boli coronariene sau de atac de cord. De asemenea, se pare că poate ajuta la reducerea trigliceridelor, colesterolului total și a nivelului de lipoproteine cu densitate mică (LDL) la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.
Poate regla nivelul de glucoză din sânge
În ceea ce privește beneficiile sale pentru sănătate, ginsengul asiatic este asociat cu reducerea nivelului de glucoză din sânge la persoanele cu diabet. Se pare că acesta poate fi util în îmbunătățirea nivelului de glucoză măsurat pe stomacul gol la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. De asemenea, există dovezi că poate ameliora simptomele rezistenței la insulină.
Poate reduce inflamația în corp
Ginsengul, în calitate de adaptogen natural, sprijină organismul în gestionarea stresului și este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, denumite ginsenozide, care contribuie la reducerea inflamației și a stresului oxidativ prejudiciabil celulelor. Astfel, poate diminua inflamația asociată cu afecțiunile cronice.
Îmbunătățește funcțiile cognitive
Studiile publicate în SciTechDaily indică faptul că ginsengul poate îmbunătăți performanța cognitivă la pacienții cu boala Alzheimer. Combinația sa cu suplimente de acizi grași omega-3 poate îmbunătăți memoria și capacitatea de concentrare la copiii cu ADHD. De asemenea, poate contribui la creșterea performanței cognitive și la reducerea oboselii mentale.
Creste nivelurile de energie
Ginsengul poate sprijini stimularea sistemului nervos, oferind o creștere a energiei. Ginsengul american este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce oboseala asociată cu afecțiunile cronice și poate avea efecte similare și în cazul adulților cu cancer.
Întărește sistemul imunitar
Ginsengul este adesea utilizat ca terapie alternativă pentru prevenirea și tratarea răcelii și gripei, mai ales în formele de extract de ginseng american. Rădăcina de ginseng asiatic are proprietăți antibacteriene și antivirale, iar consumul regulat poate stimula producția de celule imunitare. Atât ginsengul american, cât și cel asiatic, pot ajuta la combaterea și prevenirea infecțiilor respiratorii sezoniere.
În plus, poți recurge la ceaiuri eficiente pentru răceală, cum ar fi ceaiul verde, ceaiul de echinacea, ceaiul de ghimbir, ceaiul de soc sau ceaiul de tei. Pentru a evita iritațiile la nivelul gâtului, se recomandă să consumi aceste ceaiuri la temperaturi moderate.
Este important să subliniem că informațiile prezentate aici nu înlocuiesc consultația medicală. Înainte de a urma orice tratament sau terapie, este recomandabil să consulți un medic.
© Copyright Stiri din Sanatate