De ce sunt mai vulnerabile persoanele în vârstă?
De ce sunt mai vulnerabile persoanele în vârstă?

Atât în ţara noastră, cât şi în străinătate, cele mai multe victime ale infecţiei cu noul coronavirus sunt bătrânii. Specialiştii explică motivele pentru care oamenii în vârstă au riscuri mai mari de a contracta infecţia cu noul coronavirus.

Pe măsura înaintării în vârstă, sistemul imunitar devine mai puţin eficient în protecţia faţă de virusuri şi bacterii. Oamenii de ştiinţă au costatat că imunitatea dobândită – prima linie de apărare în faţa bolilor – îşi pierde din eficienţă după 75-80 de ani. Mai exact, sistemul imunitar al bătrânilor produce mai puţin interferon, proteine care au rol important mai ales în protecţia faţă de infecţiile virale. De asemenea, bătrânii au mai puţine globule albe. Numite şi leucocite, globulele albe joacă un rol esenţial în protecţia organismului. Ele se împart în: limfocite (fabrică anticorpi şi distrug elementele străine corpului; există mai multe tipuri de limfocite, în funcţie de acţiunea lor – B, T, NK) şi fagocite (cunoscute şi ca „mâncătoare de celule”, acestea elimină intruşii).

Bolile cronice slăbesc imunitatea
În plus, persoanele în vârstă suferă de boli cronice care slăbesc capacitatea sistemului imunitar. Printre acestea se numără diabetul zaharat, afecţiunile cardiace şi cele respiratorii.

De asemenea, imunitatea poate fi afectată şi de kilogramele în plus. Persoanele obeze sunt mai vulnerabile în faţa infecţiilor, din cauza răspunsului imunitar slăbit. Totodată, kilogramele în plus pot favoriza şi complicaţiile infecţioase după o operaţie chirurgicală şi pot îngreuna cicatrizarea.

Izolarea la domiciliu şi igiena, esenţiale
Pentru a limita riscul de infecţie cu noul coronavirus, este esenţial să te speli cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, iar dacă nu le ai la îndemână, utilizează produse dezinfectante pe bază de alcool. Nu-ţi atinge gura sau ochii cu mâinile, pentru că facilitezi pătrunderea coronavirusului în corp. Evită să mergi în locurile aglomerate, iar când totuşi vii în contact cu alţi oameni, menţine o distanţă de cel puţin 1 metru faţă de aceştia. Nu sta în preajma celor care strănută sau tuşesc. Dacă ai simptome respiratorii, poartă mască, pentru a nu-i îmbolnăvi pe ceilalţi.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate