tuse
De ce nu mai trece tusea?

Tusea este modalitatea prin care organismul răspunde la diverşi stimuli de la nivelul căilor respiratorii. În general, însoţeşte infecţiile respiratorii, dar şi alte boli. Află care sunt situaţiile în care tusea se cronicizează!

Tusea este reacţia normală a organismului în momentul în care are de-a face cu un factor iritant la nivelul căilor respiratorii. Cel mai frecvent, tusea este simptom prezent în infecţiile virale, precum răceala sau gripa, caz în care dispare după cel mult 2 săptămâni. Ce se întâmplă dacă tusea nu se opreşte după ce căile respiratorii au fost eliberate? Tusea care apare zilnic şi durează de mai bine de 4 săptămâni este considerată cronică şi trebuie investigată de medic.

Cauze posibile
Astmul. Una dintre cele mai frecvente cauze ale tusei persistente este astmul bronşic, inflamaţie cronică a căilor respiratorii care duce la sensibilizarea bronhiilor la diverşi stimuli iritanţi. În această boală, apar accese prelungite de tuse uscată, iritativă, mai ales noaptea şi la primele ore ale dimineţii. De asemenea, în astmul bronşic, tusea poate fi declanşată şi de efortul fizic. Uneori, tusea este singurul simptom al astmului, însă, în cele mai multe cazuri, alături de aceasta apar şi crizele de sufocare şi respiraţia şuierătoare.

BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică), cunoscută şi ca boala fumătorului, este o altă cauză importantă a tusei cronice. Această afecţiune duce la inflamaţia bronhiilor şi la distrugerea ţesutului pulmonar, determinând un exces de mucus pe care corpul încearcă să îl elimine prin tuse. BPOC se instalează lent, după mulţi ani de fumat, şi necesită tratament de întreţinere pentru tot restul vieţii.

Refluxul gastroesofagian se produce când conţinutul acid al stomacului se întoarce în esofag (tub muscular care transportă alimentele şi apa în stomac). Iritaţia produsă de acizii gastrici poate duce la apariţia tusei cronice.

Infecţiile. Tusea se poate menţine mai mult decât alte simptome ale pneumoniei, gripei, răcelii sau a altor infecţii respiratorii.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate