De ce e bine să stăm în frig
Iarna poate fi neplăcută, dar cercetările arată ca putem avea beneficii de sănatate de pe urma lunilor mai reci. Când este frig, organismul depune un efort mai mare pentru a-și menține temperatura, iar rezultatul este arderea mai multor calorii. De asemenea, temperaturile mai scazute de afară pot ajuta atât la combaterea alergiilor, cât şi a inflamaţiilor, relatează uk.businessinsider.com.
1. Timpul mai rece stimulează creierul
Temperaturile scăzute ajută oamenii să gândească mai clar. Cercetările arată că oamenii îndeplinesc mai bine sarcinile atunci când temperatura camerei este setată la o temperatură mai rece. Mai mult, alte cercetări arată că oamenii sunt mai puțin înclinați să abordeze problemele cognitive în timpul verii, spre deosebire de iarnă, deoarece vara consumă mai multă glucoză pentru procesele mentale.
2. Ajută la arderea caloriilor
Când este frig, organismul depune un efort mai mare pentru a-ţi menține temperatura. "Organismele noastre folosesc o cantitate considerabilă de energie pentru a se menține calde și pentru a umidifica aerul pe care îl inspirăm atunci când stăm în frig", explică Stacy Tucker, RN, specialist în sănătate naturală, fondator al laboratoarelor Almeda Labs.
3. Crește arderea grăsimii brune
Majoritatea grăsimii umane are culoare albă, în timp ce grăsimea brună este celula de grăsime împachetată în mitocondriile care ard energie și produc căldură în organism. "S-a crezut că doar copiii au grăsime brună, totuși, un studiu a constatat că şi adulții au o grăsime brună, iar persoanele cu un indice de masă corporală inferioară (IMC) au un conținut mai mare de grăsime brună", spune Tucker. Cercetările au arătat că, atunci când bărbații sunt expuși la temperaturi mai scăzute, cresc arderile grăsimii brune, concomitent cu o creștere corespunzătoare a metabolismului.
4. Combate alergiile
Polenul este practic inexistent când e iarnă, deci adio alergii de exterior. Totuşi,dacă aveți alergii de interior, cum sunt cele cauzate de mucegai și de praf, acestea se pot agrava în timpul iernii, mai ales dacă petreceți mai mult timp în casă, spune Tucker. Deci, staţi mai mult afară!
5. Reduce inflamațiile
Aţi folosit pungi de gheață pentru a reduce inflamaţia și durerea după o leziune? Ei bine, s-ar putea să observați că articulațiile se simt mai puțin umflate sau imobile în timpul iernii, deoarece aerul rece acționează ca un pachet de gheață natural pentru a reduce inflamația, explică Tucker.
6. Reduce riscul de îmbolnăvire
Sigur, este posibil să răciţi, dar sunteți clar protejaţi de mai multe boli și viruși care se răspândesc în anotimpul cald. Şi asta pentru ca ţânţarii hibernează în timpul iernii, ceea ce se traduce printr-o scădere a bolilor cauzate de ţânţari, inclusiv Zika, virusul West Nile, febra Dengue şi malaria când e frig, spune Tucker.
7. Veţi dormi mai bine
Temperatura de bază a corpului scade în mod natural când dormiți; acest proces poate dura până la două ore în timpul verii, dar este mult mai rapid în timpul iernii, spune Tucker. În plus, în timpul zilelor de iarnă, dimineața este mai întuneric astfel încât puteți dormi mai mult. Iar dacă temperatura dormitorului este între 15-20 de grade,s-ar putea să ardeți și mai multe calorii.
8. Ajută la combaterea infecțiilor
Da, puteți răci în timpul iernii, dar de fapt sunteți mai bine pregătit pentru a vă întări sistemul imunitar în viteză și pentru a lupta mai eficient împotriva infecțiilor. Studiile arată că sistemul imunitar uman poate fi activat atunci când este expus la frig, ceea ce îmbunătăţeşte capacitatea de a lupta împotriva infecţiilor, explică Tucker.
9. Poate întineri pielea
Temperaturile moderate ar putea fi benefici pentru sănătatea pielii, deoarece duc la constricţia vasele de sânge din piele. Aceasta face ca pielea să fie mai puțin predispusă la roșeață și umflături, ca urmare a scăderii fluxului sanguin, explică Tucker. În plus, pielea are tendința de a produce mai puțin sebum în timpul iernii, astfel încât este posibil să aveți mai puține coşuri.
10. Ajută inima
Vremea rece poate face bine inimii când optaţi pentru antrenamentele în aer liber. Inima va trebui să pompeze sânge mai oxigenat pentru a compensa nu numai efortul fizic, dar și pentru a se asigura că organismul menține o temperatură suficient de caldă pentru a rămâne în echilibru și pentru a evita riscul unei hipotermii. Mai mult, "exerciţiile în timpul iernii fac muşchii inimii mai puternici", explică Tucker. Cu toate acestea, dacă aveți boli de inimă, trebuie să fiți precauți atunci când faceți exerciții în aer liber pe timp de iarnă.
© Copyright Stiri din Sanatate