Cum te poate ajuta luteina să îți protejezi ochii
Luteina este un tip de carotenoid, cu proprietăți antioxidante, care poate oferi beneficii pentru sănătate datorită rolului său nutrițional, mai ales în cazul sănătății ochilor. Află ce este luteina și cum o poți include în dieta ta.
Luteina este o xantofilă sau un carotenoid care conține oxigen. Carotenoizii sunt responsabili pentru pigmenții naturali galbeni, portocalii și roșii găsiți în alimente. Fiind nutrienți esențiali, nu pot fi produși de corpul uman, astfel că ai nevoie să-i consumi zilnic.
Luteina este un compus prezent în retina ochiului, alături de altă substanță similară numită zeaxantină. Acești carotenoizi sunt concentrați în partea din spate a ochiului și sunt denumiți pigmenți maculari, fiind recunoscuți pentru beneficiile lor pentru sănătatea oculară.
În mod obișnuit, luteina este obținută din legume cu frunze verzi închis și din alimente cu pigmenți galbeni. Deoarece este solubilă în grăsimi, se recomandă consumul de alimente bogate în grăsimi pentru a facilita absorbția sa.
Luteina este asociată cu beta-carotenul și vitamina A, fiind adesea denumită "vitamina ochilor". Se crede că acționează ca un filtru de lumină și protejează țesuturile oculare împotriva deteriorării cauzate de razele solare.
Când înțelegi ce este luteina, poți adăuga în dieta ta alimente bogate în acest compus, cum ar fi gălbenușurile de ou, pătrunjelul, legumele cu frunze verzi închis, busuiocul, strugurii roșii, porumbul, grâul durum și mazărea. De asemenea, poți consulta un medic pentru recomandări privind suplimentele cu luteină.
Menținerea sănătății ochilor
Atât luteina, cât și zeaxantina, reduc riscul de a dezvolta afecțiuni oculare și pot avea proprietăți antioxidante. Inflamația și stresul oxidativ sunt factori contribuitori la boli oculare precum glaucomul, retinopatia diabetică și degenerescenta maculară. De asemenea, luteina joacă un rol important în dezvoltarea ochilor fătului în timpul sarcinii și poate fi utilă în tratarea sindromului de ochi uscat și a altor afecțiuni, cum ar fi cataracta.
În plus, poți încerca remedii naturale pentru a trata sindromul de ochi uscat, cum ar fi ajustarea dietei pentru a include mai multă vitamina A și mai mulți acizi grași omega-3.
Reducerea riscului de cancer
Cercetările arată că un aport crescut de luteină, împreună cu alți nutrienți din fructe și legume, poate fi asociat cu un risc redus de cancer pancreatic. De asemenea, luteina, alături de alte carotenoide, poate oferi protecție împotriva cancerului de sân, precum și a celui de cap și gât.
Promovează sănătatea creierului
Nivelurile crescute de luteină în circulație sunt asociate cu o funcție cognitivă îmbunătățită și o memorie mai bună. În general, carotenoizii, inclusiv luteina, pot juca un rol protector în prevenirea bolilor neurodegenerative, contribuind la menținerea sănătății creierului pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Sprijină sănătatea inimii
După ce înțelegi ce este luteina, trebuie să ții cont că o dietă bogată în luteină, precum și nivelele ridicate de luteină în circulație, sunt asociate cu o sănătate cardiovasculară îmbunătățită. Proprietățile sale antiinflamatoare pot avea efecte pozitive în special pentru persoanele cu afecțiuni cardiace. De asemenea, suplimentele cu luteină ar putea reduce nivelurile de trigliceride și colesterol din sânge, doi factori care pot crește riscul de boli cardiovasculare.
Este important să reții că aceste informații nu sunt menite să înlocuiască sfatul medical profesional. Pentru diagnostic și tratament, întotdeauna consultă un medic calificat.
© Copyright Stiri din Sanatate