Cum să te protejezi de razele UV

 
cum ne protejam de razele UV
 

Deși nu putem vedea razele ultraviolete cu ochiul liber, cu toții suntem expuși la ele ori de câte ori ieșim din casă, dar și din surse artificiale. expunerea la razele uv ne este necesară, dar devine periculoasă când este excesivă. află în continuare ce sunt razele uv, ce efecte pot avea și cum te poți proteja eficient de ele.

Razele ultraviolete pot să provină și din surse artificiale, cum sunt aparatele de bronzat, dar soarele este cea mai puternică sursă din mediul nostru. el emite mai multe tipuri de radiații electromagnetice, cu intensități și frecvențe variate: lumină vizibilă, pe care ochiul uman o poate percepe și care cuprinde culorile spectrului vizibil: roșu, portocaliu, galben, albastru, indigo, violet și verde; radiațiile infraroșii sau radiațiile termice, care sunt invizibile și se simt sub formă de căldură; radiațiile ultraviolete (uv), care au lungimi de undă mai scurte decât lumina vizibilă și pe care ochiul uman nu le poate percepe.

Ce sunt razele UV

In funcție de lungimea de undă și de capacitatea lor de a fi absorbite de straturile atmosferei terestre și de celulele vii, razele uv se clasifică în trei tipuri:

Razele UVC, care au cea mai scurtă lungime de undă din spectrul uv. ele sunt cele mai periculoase dintre toate, dar sunt filtrate complet de atmosferă și nu ajung pe suprafața pământului în cantități semnificative. așadar, razele uvc nu sunt o amenințare directă pentru sănătatea oamenilor;
Razele UVB, care au o lungime de undă medie și sunt absorbite parțial de stratul de ozon al atmosferei terestre. cele care ajung pe suprafața pământului pot pătrunde în primul strat al pielii. razele uvb sunt filtrate de sticlă și nu pătrund prin geamuri;
Rrazele UVA, care au cea mai lungă lungime de undă și pot pătrunde mai adânc în piele, în comparație cu razele UVB. 95% din radiația UV care ajunge pe suprafața pământului este de tip uva. ea poate pătrunde prin geamuri, spre deosebire de UVB.

Impactul asupra noastră

Razele ultraviolete sunt invizibile pentru ochiul uman, însă pielea noastră le resimte cu siguranță. Mecanismul nostru de protecție împotriva acestor raze este melanina, un pigment produs de celulele pielii. Melanina acționează ca un scut natural, absorbând și dispersând energia razelor UV pentru a preveni daunele la nivelul pielii.

Cantitatea de melanină din piele variază de la o persoană la alta. Indivizii cu pielea mai deschisă la culoare au în general mai puțină melanină, ceea ce îi expune mai mult efectelor nocive ale ultravioletelor. Chiar și cei cu pielea mai închisă nu sunt complet protejați de melanină în fața expunerii prelungite la soare. Mai mult decât atât, razele UV pot pătrunde adânc în straturile pielii, chiar și în prezența melaninei.

De ce sunt razele UV periculoase

Efectele lor nocive variază în funcție de tipul de raze UV, însă ambele sunt în mod evident dăunătoare. Razele UVB sunt mai intense decât cele UVA și pot declanșa arsuri solare severe și alterarea ADN-ului în celulele pielii. Acest lucru poate conduce la defecte genetice sau mutații care să favorizeze dezvoltarea cancerului de piele și procesul de îmbătrânire prematură.

De-a lungul timpului, s-a crezut că razele UVA nu reprezintă un pericol pe termen lung. Cu toate acestea, cercetările recente au indicat că ele, de asemenea, pot contribui la riscul de cancer de piele, conform informațiilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Radiația ultravioletă este considerată un carcinogen uman confirmat. Expunerea prelungită și neîngrijită la soare poate cauza diverse tipuri de cancer de piele:

- Carcinomul bazocelular, care este cel mai întâlnit tip de cancer de piele și poate fi tratat cu succes atunci când este diagnosticat și tratat la timp;
- Carcinomul spinocelular, care reprezintă al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele și este tratabil;
- Melanomul, care este un tip mai agresiv de cancer de piele. Însă, nu toate cazurile de melanom sunt exclusiv cauzate de expunerea la soare.

Daunele provocate de expunerea la UV sunt cumulative și cresc riscul de cancer de piele pe termen lung, conform Skin Cancer Foundation. În ciuda faptului că organismul poate repara anumite leziuni ale ADN-ului celulelor pielii, nu poate repara toate. Cele nereparate se acumulează treptat și duc la mutații care favorizează proliferarea rapidă a celulelor pielii, putând duce la formarea de tumori maligne.

Pe lângă afectarea pielii, razele UV pot provoca și leziuni oculare, inclusiv cataracte și cancer la nivelul pleoapelor.

Beneficiile radiațiilor UV

Expoziția la radiațiile solare nu este complet dăunătoare. Ea contribuie la producerea de vitamina D în piele, asigurând un nivel optim în organism. Vitamina D facilitează absorbția calciului și fosforului din alimente, fiind esențială pentru sănătatea oaselor. De asemenea, joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar și în metabolism. În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății recomandă expunerea la soare pentru 5-15 minute, de două-trei ori pe săptămână.

Lumina solară influențează, de asemenea, starea noastră de spirit. Ea stimulează producția de serotonină în creier, un neurotransmițător asociat cu bunăstarea și reglarea somnului. Expunerea la soare poate îmbunătăți dispoziția și poate reduce riscul de depresie.

O expunere moderată la radiațiile UV poate fi benefică pentru anumite afecțiuni ale pielii, precum psoriazisul și eczemele. Acestea pot contribui la reducerea inflamației pielii și la ameliorarea simptomelor.

Cum ne protejăm de razele UV

Gravitatea prejudiciilor cauzate de razele UV este determinată de intensitatea și durata expunerii fără protecție. În regiunile cu climat temperat, razele UVB sunt mai intense și prezintă cel mai mare risc în intervalul de timp între prânz și după-amiază, din primăvară până în toamnă. Razele UVA au o intensitate relativ constantă pe parcursul întregii zile, ceea ce înseamnă că suntem expuși în mod continuu la ele.

Cu toate efectele lor nocive, poți să te bucuri în siguranță de timpul petrecut în aer liber dacă iei măsuri de protecție adecvate. Iată câteva sfaturi pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta cancer de piele:

1. Acoperă pielea cu haine: Îmbrăcămintea reprezintă o barieră eficientă împotriva razelor UV, conform specialiștilor de la Skin Cancer Foundation. Cu cât acoperi mai multă piele cu haine, cu atât ești mai bine protejat. Pălăriile cu boruri largi (de cel puțin 7 centimetri) oferă protecție pentru ochi, urechi, față și gât.

2. Verifică eticheta hainelor și a pălăriilor pentru gradul de protecție solară, indicat de acronimul UPF (factor de protecție împotriva razelor ultraviolete). Numărul reprezintă fracția de raze UV care poate trece prin țesătură. De exemplu, o cămașă cu UPF 50 permite doar 1/50 din radiațiile UV să atingă pielea. Hainele cu UPF oferă protecție completă împotriva razelor UVA și UVB.

3. Evită expunerea la soare între orele 10:00 și 16:00, când intensitatea razelor UV este maximă. Este recomandat să stai în spații interioare sau la umbră în aceste intervale orare.

4. Folosește o cremă cu protecție solară cu spectru larg, care să ofere protecție împotriva razelor UVA și UVB. Factorul de protecție solară (SPF) indică cât timp protecția oferită de cremă poate întârzia apariția unei arsuri solare. Asigură-te că aplici cremă generos și uniform și reînoiește aplicarea la fiecare două ore sau după înot sau transpirație.

5. Pentru pielea sensibilă, optează pentru creme minerale pentru protecție solară, care conțin oxid de zinc și dioxid de titan și sunt mai puțin susceptibile să provoace iritații ale pielii.

6. Atenție la ferestre. Sticla oferă o bună protecție împotriva razelor UVB, însă permite trecerea razelor UVA. Deși parbrizele mașinilor sunt tratate pentru a proteja șoferii de razele UVA, geamurile laterale, cele din spate și plafoanele panoramice, de obicei, nu oferă aceeași protecție. De aceea, este recomandat să îți acoperi pielea cu haine sau să folosești o cremă cu protecție solară atunci când călătorești cu mașina.

În locuință, este indicat să aplici folii speciale cu protecție UV pe ferestre. De asemenea, pentru geamurile mașinilor sunt disponibile folii cu protecție UV.

Este important de menționat că informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Înainte de a lua decizii legate de sănătate, este recomandat să consulți medicul pentru diagnostic și tratament.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate