reflux gastroesofagian
Cum se manifestă boala de reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian apare când se slăbeşte valva musculară de la baza esofagului care, în mod normal, împiedică trecerea dinspre stomac a sucurilor digestive şi a alimentelor. Slăbirea sau deschiderea ei parţială permite trecerea acizilor din stomac în esofag, iar consecinţa este senzaţia de arsură resimţită în piept, sub stern sau chiar şi în gât. Pe de altă parte, şi hernia hiatală (tesuturile din abdomen se exteriorizează printr-un orificiu al musculaturii peretelui abdominal prin cavitatea toracică) determină reflux esofagian. Strategiile pentru a combate regurgitările acide şi a ameliora simptomele bolii sunt la îndemână, dar presupun perseverenţă şi constanţă.

Alimente pe care să le eviţi
În tratarea refluxului gastroesofagian este foarte importantă respectarea regimului alimentar. Evită alimentele bogate în grăsimi, care sunt dificil de digerat şi care pun presiune pe sistemul digestiv, condimentele, care cresc aciditatea gastrică şi sucurile de citrice, din acelaşi motiv al acidităţii pe care o accentuează. Şi roşiile sunt considerate alimente care fac rău în cazul refluxului gastroesofagian, dar pot fi consumate din când în când, în anumite condiţii. Se pot prepara în salate, dar numai la mese proteice, care conţin carne, astfel încât să se echilibreze aciditatea.

Deşi există o serie de alimente şi de băuturi incriminate pentru accentuarea refluxului gastric, unii specialişti care susţin că renunţarea la ciocolată, condimente şi grăsimi nu ajută pe toată lumea. În concluzie, este necesar să descoperi ce îţi provoacă ţie arsuri la stomac şi să renunţi la acele mâncăruri. Pot fi citricele, ciocolata, ceaiul şi cafeaua, mâncărurile grase sau cele prăjite, ceapa, usturoiul, produsele cu mentă, alimentele picante, sosurile pentru spaghete sau pizza. Şi, desigur, băuturile alcoolice.

Nu purta haine prea strâmte şi dă jos câteva kiograme!
Hainele pot creşte presiunea abdominală, dacă sunt foarte strâmte. Acelaşi efect se produce şi dacă foloseşti curele şi cordoane. Renunţă la ele dacă ştii că ai această problemă de sănătate.

Ai kilograme în plus? Discută cu un nutriţionist şi urmează un regim astfel încât să slăbeşti şi să te menţii apoi la o greutate normală.

Foarte important, mai ales dacă eşti obez sau supraponderal, lasă să treacă minimum 3 ore de la ultima masa până la culcare.

Unele medicamente pot agrava starea
Dacă iei medicamente şi suplimente alimentare, urmăreşte efectul acestora asupra bolii. Unele dintre ele pot determina relaxarea sfincterului esofagian. Printre acestea se numără antibioticele, antidepresivele, unele analgezice, benzodiazepinele, tranchilizantele, medicamente contra osteoporozei, dar şi suplimente de fier, potasiu şi vitamina C. Dacă ai reflux gastroesofagian, întreabă medicul dacă nu cumva unul dintre aceste medicamente îţi accentuează disconfortul şi dacă nu le poţi înlocui cu altceva, similar.

Medicamente sau operaţie?
Pe lângă respectarea sfaturilor care ţin de regim şi de stilul de viaţă, medicul îţi poate prescrie şi medicamente care scad aciditatea gastrică şi reduc leziunile produse de aceasta la nivelul esofagului.

Dacă tratamentul medicamentos nu dă rezultate şi dacă există complicaţii respiratorii sau esofagiene (ulcer), se poate recurge la tratamentul chirurgical clasic sau laparoscopic. Pentru ambele cauze care determină boala de reflux gastroesofagian: slăbirea muşchiului sfincter esofagian sau hernia hiatală, o soluţie eficientă în 95% din cazuri este operaţia laparoscopică. Se face prin incizii foarte mici, cu anestezie totală şi spitalizare de la 24 de ore - maximum 2 zile, recuperarea fiind rapidă. După operaţie, arsurile dispar într-un interval de aproximativ 2 săptămâni şi nu mai sunt necesare medicamente.

Intervenţia este recomandată dacă nu reacţionezi bine la tratamentul medicamentos şi la schimbarea regimului de viaţă, dacă eşti un pacient tânăr şi nu mai doreşti să iei medicamente şi dacă ai o hernie hiatală mare.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate