Cum să nu te îngraşi când ţii post
Cum să nu te îngraşi când ţii post

În Postul Paştelui putem să detoxifiem organismul de toxine renunţând la proteine animale şi putem să pierdem şi o parte din surplusul de greutate, mai ales că unele greşeli alimentare pe care le poţi face acum îţi pot aduce mai uşor kilograme în plus.

În această perioadă, este esenţial cum facem alegerile alimentare, atunci când ţinem post. Respectând regulile, poţi simţi că ai mai multă energie şi un tonus mai bun. Ca să slăbeşti, însă, trebuie să eviţi cele mai frecvente greşeli alimentare şi să te concentrezi pe obiceiuri sănătoase, precum cumpătarea, iertarea şi bunătatea.

În multe cazuri, perioada postului coincide cu creşterea numărului de kilograme, fenomen cauzat de alegerile alimentare neinspirate. Cele mai multe persoane care ţin post consumă o cantitate mai mare de pâine, cornuri şi covrigi, diverse produse din soia, zacuşti cu mult ulei şi alte produse care nu duc în final decât la îngrăşare şi la tulburări gastroduodenale.

De ce mâncăm mai mult acum

De ce riscul de îngrăşare este unul major în post, ne-a explicat medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică. Pe de o parte, este vorba despre lipsa proteinelor animale care dădeau senzaţia de saţietate. Pe de altă parte, vina cade asupra creşterii cantităţii de proteine vegetale care pot veni la pachet cu mulţi carbohidraţi. Este cazul leguminoaselor, precum fasolea, soia, mazărea sau năutul. De asemenea, în post, pentru a potoli senzaţia de foame, există riscul abuzului de alimente bogate în carbohidraţi şi grăsimi vegetale.

Cum ar trebui să arate o zi de post

Specialistul ne prezintă un exemplu de meniu zilnic de post, care corespunde cu regulile de post şi care împiedică îngrăşarea, dimpotrivă, stimulează pierderea în greutate.

Mic dejun: poţi începe ziua cu fructe, dacă tolerezi fructele pe stomacul gol, însă este de preferat să optezi pentru cele cu o cantitate mare de antioxidanţi şi fibre, şi mai mică de fructoză. Mărul verde, kiwi, ananas şi fructele de pădure îndeplinesc aceste condiţii.

Dacă nu mănânci fructe dimineaţa, poţi consuma o pastă de năut fiert, mixat cu dovlecel, condimente, verdeţuri, mirodenii, cu 1-2 felii de pâine prăjită, şi câteva legume de culoare verde.

Gustare: prima gustare din zi poate fi un pahar cu lapte de migdale sau de soia.

Prânz: optează pentru o supă cremă de ciuperci, o supă de linte, o mâncare de fasole verde cu usturoi, o mâncare de fasole boabe, de preferat cât mai închisă la culoare, chiar neagră, pentru că acelea sunt boabele cu o cantitate mare de proteine. Cu alte cuvinte, poţi consuma mâncăruri bazate pe legumele proteice: linte verde, fasole cu boabe închise la culoare, fasole verde, năut, mazăre, broccoli. Trebuie să ştii că mazărea are o cantitare mare de carbohidraţi şi amidon.

Gustare: cea de-a doua gustare poate fi luată între orele 16 şi 17 şi poate consta în lapte vegetal sau o tartină cu o pastă de leguminoase.

Cina: trebuie să fie uşoară şi nu mai târziu de ora 20. În caz că nu ştiai, legumele proteice se digeră mai greu decât carnea, prin urmare când spunem legume, nu întotdeaună înseamnă ceva uşor. Nu orice fel de legumă este o legumă uşoară. Poţi consuma, de exemplu, o salată cu multe verdeţuri, cu un dressing din muştar fără zahăr, cu lămâie, mărar. De asemenea, poţi adăuga boabe de năut sau nişte boabe de linte, fierte în prealabil într-o supă de rădăcinoase.

Ce mâncăm când e dezlegare la peşte

Tuturor, dar mai ales persoanelor cu probleme de greutate, nutriţionistul le recomandă să profite la maximum de zilele cu dezlegare la peşte. „Recomand celor care vor să slăbească şi vor să ţină post, 5 mese pe zi de peşte cu legume de culoare verde. Se pot varia peştele roşu (somon, ton) cu peştele alb (păstrăv, cod, biban, doradă) sau fructele de mare. Sunt multe sortimente disponibile pe piaţă din care se pot face mâncăruri simple, uşoare, la cuptor, la grătar sau fierte. Se pot face salate cu peşte, se pot folosi dressinguri diverse din muştar fără zahăr, usturoi, lămâie, care dau gust bun alimentelor“, sunt recomandările nutriţionistului.

Reguli de urmat

Evită produsele de post hipercalorice sau consumă-le ocazional, în cantităţi mici. Este vorba despre pâine, cornuri şi covrigi, produse din soia.
Respectă un program de 3 mese şi 2 gustări pe zi. Celula noastră funcţionează ca o baterie care se descarcă la aproximativ 2, 3 ore şi atunci trebuie să o reîncărcăm. Dacă sărim peste o masă, la următoarea caloriile se vor depune sub formă de grăsime pentru că celula noastră se protejează şi face rezerve.
Fii atent la dimensiunea porţiilor, mai ales în cazul fructelor care sunt bogate în zaharuri naturale, care îngraşă la fel ca zahărul rafinat!
Verifică etichetele produselor de post. În cazul laptelui de soia sau de migdale, alege la gustare variantele fără zahăr.
Consumă la prânz supe de legume sau mâncăruri gătite şi optează pentru combinaţii cu un aport bun de proteine vegetale.
Găteşte des, gustos, cu multe condimente şi plante aromatice. Folosiţi supele de pătrunjel, ţelină şi păstârnac pentru a fierbe năutul sau fasolea şi nu abuzaţi de sare.
Evită să foloseşti ulei la gătit. Optează pentru sucul de roşii sau pentru metode precum gătitul la aburi sau la cuptor. Ocazional, adaugă la final, în farfurie, puţin ulei de măsline presat la rece pentru un plus de gust şi pentru aportul de grăsimi bune.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate