Cum recunoaştem pancreatita! Netratată se ajunge la deces
Cum recunoaştem pancreatita! Netratată se ajunge la deces

Mesele bogate şi alimentele mai greu digerabile pot declanşa probleme de sănătate grave precum pancreatita acută.

Excesele culinare care suprasolicită tubul digestiv sunt principala cauză a pancreatitei acute. Cum pancreasul are un tol esenţial în funcţionarea corpului, boala poate duce la apariţia unor complicaţii.

Chirurgul Bogdan Safta a vorbit despre cum recunoastem pancreatita si de la ce ne îmbolnavim de fapt. Fiind vorba despre o afectiune a unui organ vital, pericolul pe care aceasta boala il prezinta nu trebuie subestimat.

”Pancreatita este o inflamaţie a pancreasului. Principalele cauze sunt calculii biliari şi alcoolul. Cele două cauze sunt răspunzătoare pentru aproximativ 80% dintre cauzele de pancreatită. În celelalte 20% din cazuri se poate vorbi de consumul anumitor medicamente, anumite infecţii virale sau traumatisme abdominale”, a spus chirurgul Bogdan Safta la Antena 3.

Simptomele pancreatitei sunt: durerea în epigastru, greaţă, vărsături, febră şi frisoane.

Complicaţiile pancreatitiei: ascita, peritonită, ocluzii intestinale şi chiar deces.

Se depistează prin ecografia abdominală
Pancreatita acută se diagnostichează relativ uşor, deoarece durerea este nelipsită şi orientează medicul către acest diagnostic. Totuşi, există cazuri în care pot apărea dureri recurente după masă însoţite de o scădere în greutate, de refuzul de a mânca şi de diaree cronică. Sunt simptomele unei pancreatite cronice. În urma unei ecografii abdominale şi a unor analize de sânge, observând şi simptomele, medicul specialist va depista cu uşurinţă dacă suferi de pancreatită.

Persoanele care au pietre la fiere (litiază biliară) au un risc mai mare de a suferi de pancreatită dacă aleg alimente bogate în grăsimi.

Aşa o poţi preveni!

  • - Bea 2 litri de apă pe zi.
  • - Mănâncă variat şi fii cumpătat cu porţiile.
  • - Mergi la analize medicale de rutină în fiecare an.
  • - Evită sedentarimul.
  • - Păstrează-te în formă, având grijă să nu iei mult în greutate.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate