Cum obţii silueta mult visată
Cum obţii silueta mult visată

Alimentele şi băuturile pe care le consumăm sunt esenţiale în viaţa noastră cotidiană. Este important să înţelegem că alimentaţia ar trebui privită din prisma unui proces complex, care implică atât starea noastră psihică şi emoţională, educaţia, alimentele care sunt disponibile în vecinătatea noastră sau chiar preferinţele alimentare ale celorlalte persoane din jurul nostru.

Este important să avem în vedere faptul că orice dietă sau program alimentar pe care îl urmăm ar trebui să îndeplinească următoarele patru condiţii: să ne permită să avem o viaţă socială activă, fără a ne induce sentimentul de izolare, să fie suficient de nutritivă pentru toate nevoile organismului nostru, să aibă gust, aspect şi să conţină ingrediente pe care să le putem integra cu uşurinţă în obiceiurile noastre. În plus, motivaţia şi determinarea sunt extrem de importante pentru ca dieta să fie eficientă şi să îşi atingă obiectivul.

„Pentru cei mai mulţi dintre noi, să menţină greutatea dorită nu este atât de uşor precum poate părea. Şi asta deoarece nu se acordă întotdeauna importanţa cuvenită alimentelor consumate şi activităţii fizice constante. Deşi mulţi caută diete minune, cu rezultate în patru zile, produse miracol sau tratamente definitive, o astfel de abordare nu este realistă şi nici sănătoasă, de aceea putem observa de multe ori că după o astfel de dietă drastică, se vor recupera într-un timp scurt kilogramele pierdute”, a declarat dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Trucuri pentru a te menţine la greutatea dorită
Urmează mereu un plan alimentar personalizat şi adaptat nevoilor tale! Nu întotdeauna este suficientă contorizarea numărului de calorii. Este adevărat, însă, că există alimente bogate în calorii care ne pot dăuna încercării de a ne menţine greutatea dorită, dacă nu le cunoaştem şi nu ştim în ce combinaţii să le consumăm. De aceea, este necesar să alegem alimente cu un conţinut caloric redus, dar care să aibă un aport nutriţional bogat. În general, trebuie evitate alimentele care conţin mult zahăr, grăsimi şi sare.

Planifică un meniu săptămânal, astfel nu vei cădea pradă tentaţiilor şi vei cumpăra doar ceea ce este necesar. Creează-ţi un program de luat masa şi obiceiuri rezonabile, fără a sări peste mese, fără a mânca pe fugă sau a alege opţiuni rapide, care deşi oferă senzaţia de saţietate, aceasta este pe termen scurt şi nu aduce niciun beneficiu nutriţional. Citeşte etichetele produselor pe care le cumperi, îndeosebi primele ingrediente din listă, deoarece acelea se regăsesc în cantităţile cele mai mari. Astfel, dacă vei cumpăra pâine integrală, primul din listă trebuie să fie făina integrală. Spre exemplu, o soluţie eficientă şi nutritivă este conceptul de farfurie unică, echilibrată şi sănătoasă, în care jumătate reprezintă legume, o parte sunt alimente bogate în proteine (carne, brânzeturi, peşte, ouă), iar ultima parte sunt carbohidraţi complecşi (pâine sau paste integrale, cartofi).

Corpul uman conţine între 55 şi 70% apă, aşadar alege întotdeauna apa ca băutură ideală pentru a te hidrata pe parcursul zilei. Pe lângă apa plată, poţi alege varianta ei carbogazoasă, îi poţi adăuga bucăţi de fructe sau coajă de citrice pentru a-i da o nouă aromă. Dacă doreşti să alegi o altă opţiune, este de menţionat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a subliniat că rolul principal al băuturilor este, înainte de toate, acela de a hidrata, nu neapărat cel nutritiv. Această nevoie din urmă, poate fi suplinită prin alimentaţie. Există, însă, şi băuturi care, pe lângă rolul de hidratare, pot furniza şi nutrienţi importanţi organismului. Printre aceste băuturi, având în vedere conţinutul său de peste 90% apă, se numără şi berea consumată cu moderaţie. Dacă obişnuieşti să consumi bere, deşi aportul caloric al acestei băuturi este relativ redus (105 kcal într-un pahar de 250 ml de bere cu 5% alcool şi de 50 kcal într-un pahar de 250 ml de bere fără alcool), acesta se adaugă la consumul zilnic şi trebuie luat în considerare la contorizarea caloriilor consumate în ziua respectivă. Însă, fie că vorbim de varianta cu alcool sau fără, berea furnizează minerale precum siliciul, vitamina B9 şi antioxidanţi. Chiar dacă poate fi o bună variantă de hidratare, spre exemplu în zilele caniculare, după un efort fizic susţinut sau dacă ţi se face sete, prima alegere ar trebui să rămână întotdeauna apa, iar apoi, te poţi bucura şi de un pahar de bere.

„Hidratarea corespunzătoare este esenţială pentru ca activitatea sau efortul fizic să aibă efecte dorite. Desigur, sursa principală de hidratare este apa, însă trebuie evitat să resimţim senzaţia de sete, acesta fiind deja un semnal de hidratare insuficientă. Se recomandă a se consuma apă înainte, în timpul şi după activitatea fizică, în cantităţi rezonabile. Dacă doriţi să consumaţi şi un pahar de bere, fie în varianta cu alcool sau fără, ideal este ca acesta să fie consumat în timpul mesei”, adaugă dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Urmează un plan specific de activitate fizică adaptat nevoilor şi stilului tău de viaţă, deoarece mare parte din consumul energetic se realizează în momentul în care muşchii sunt activi. O activitate fizică potrivită este aceea care îţi face plăcere, care nu devine o corvoadă şi nu produce durere, în care efortul este amplificat treptat şi pe care să o realizezi de cel puţin cinci ori pe săptămână: mers pe jos, alergat, înot, dans, mers pe bicicletă, tenis, etc. Sedentarismul, pe lângă efectele negative asupra sănătăţii fizice şi mintale, poate duce la irosirea progreselor obţinute anterior. De aceea, este important ca inclusiv la locul de muncă să faci mişcare cel puţin o dată la două ore: fie o scurtă plimbare, ori să ridici hârtia din imprimantă sau să alegi scările în locul liftului, ori chiar să lucrezi la computer din picioare.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate