Cum echilibrezi hormonii pe cale naturala
Cum echilibrezi hormonii pe cale naturala

Dezechilibrele hormonale iti pot pune in pericol frumusetea, linistea, relaxarea, glicemia si imunitatea. Din acest motiv conteaza foarte mult sa actionezi pentru a preveni efectele secundare. Pune si tu in aplicare planul propus de specialisti pentru a te simti mereu bine, fara sa fii nevoita sa stai in pat, sa te ingrasi sau sa te confrunti des cu depresia ori pesimismul. Iata cum poti actiona pentru a echilibra hormonii pe cale naturala:

1. Fa mai multa miscare. Daca te afecteaza starea de oboseala este posibil sa ajungi sa dormi chiar si 12 ore si sa ai in continuare nevoie de un pui de somn in timpul zilei. Problema este ca nu conteaza numai cat dormi, ci mai ales calitatea odihnei. Exercitiile fizice realizate seara iti vor reface echilibrul pentru ca favorizeaza un somn profund, iar a doua zi te vei trezi complet revigorata. Miscarea reduce excesul de estrogen din organism, regleaza nivelul de cortizol si previne rezistenta la insulina.

2. Ia suplimente cu acizi grasi Omega-3. Iata cel mai eficient tip de suplimente pentru a preveni orice dezechiliibru hormonal. Daca nu consumi peste in fiecare zi cel mai probabil nu vei obtine doza necesara de acizi grasi Omega-

3. Acest deficit iti poate periclita echilibrul hormonal pentru ca aceste grasimi sunt baza pentru crearea hormonilor de care are nevoie organismul tau. De asemenea, au un rol esential in transportul hormonilor spre fiecare organ in parte si sustin productia de serotonina la nivelul creierului, care previne fluctuatiile starii de dispozitie.

4. Foloseste plantele benefice. Si plantele sunt utile pentru stabilizarea nivelului de hormoni si prevenirea exceselor sau a carentelor. Bea in fiecare zi ceai Rooibos, de ghimbir, ceai de musetel, de menta si de schinduf. Le poti gasi si sub forma de capsule daca ai un program foarte aglomerat si nu ai timp sa prepari ceai la ore fixe.

5. Alege semintele ca gustare crocanta. Sunt principalul remediu natural recomandat de specialisti pentru a echilibra hormonii dupa oprirea administrarii de pilule anticonceptionale. In prima zi de menstruatie consuma o lingura de seminte macinate de dovleac si in, cu ulei de masline. Semintele de in contin Omega-3 si lignani, care reduc excesul de estrogen, iar semintele de dovleac contin mult zinc, mineralul care sustine un nivel optim de progesteron. Continua cu acest dozaj pana la jumatatea ciclului menstrual. Dupa acest moment consuma in fiecare zi o lingura de seminte macinate de floarea soarelui si susan, cu ulei de primula. Semintele de floarea soarelui iti furnizeaza seleniu, mineral esential pentru echilibrarea hormonilor tiroidieni, iar semintele de susan contin lignani. Desi efectele sunt mai puternice cand alegi semintele crude, poti consuma si unt din semintele mentionate sau varianta rumenita la cuptor.

6. Tine stresul sub control. Cortizolul, supranumit „hormonul stresului”, influenteaza decisiv toti ceilalti hormoni. Pentru a preveni dezechilibrele hormonale este esential sa-ti stabilesti o strategie utila de gestionare a situatiilor dificile si a emotiilor negative. Poti incerca exercitiile de meditatie, sedintele de yoga, plimbarile in natura, coloratul, crosetatul sau orice alta activitate care te relaxeaza.

7. Redu consumul de alcool si cafeina. Alcoolul afecteaza negativ nivelul de zahar din sange, crescand productia de insulina, iar cafeina creste tensiunea arteriala si stimuleaza productia de cortizol. Aceste doua substante formeaza un cocteil negativ, care favorizeaza dezechilibrele hormonale pentru ca stimuleaza productia excesiva a hormonilor care gestioneaza toate functiile majore ale organismului.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate