Cum afectează COVID-19 organismul?
Cum afectează COVID-19 organismul?

COVID-19 este virusul care a zguduit o mare parte a planetei în ultimele câteva luni. Infecția pe care acest virus o provoacă a devenit pandemie și afectează un număr extraordinar de mare de oameni, în special în China și Europa. Cu toate acestea, există încă numeroase persoane care nu conștientizează efectele pe care acest virus le produce asupra organismului uman. Prin urmare, astăzi vom răspunde la următoarea întrebare: Cum afectează COVID-19 organismul?

Coronavirusul aparține unei familii formată din mai mulți viruși ce pot cauza probleme medicale diferite. Mai exact, COVID-19 este un virus de origine animală care s-a format ca urmare a unei mutații. Acesta a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, un oraș din China, în luna decembrie a anului 2019.

Această nouă tulpină nu a mai fost niciodată întâlnită la ființele umane. Cea mai mare problemă legată de această infecție este capacitatea sa uriașă de a se răspândi. În plus, rata mortalității în rândul persoanelor în vârstă și al celor cu un sistem imunitar slăbit este mai mare de 15%.

Așadar, care sunt simptomele produse de infecția cu coronavirus? Cum afectează COVID-19 organismul? Vom răspunde la toate aceste întrebări în rândurile de mai jos.

Cum afectează COVID-19 organismul?
COVID-19 poate provoca o varietate de afecțiuni. În majoritatea cazurilor de infectare (aproximativ 80%), oamenii prezintă doar simptome ușoare. Acestea apar treptat și nu duc, de obicei, la complicații. Cele mai des întâlnite simptome sunt:

Febră (în jur de 38º C)
Durere în gât
Tuse
Congestie nazală
Durere musculară și stare generală de slăbiciune
Cu toate acestea, orice persoană poate dezvolta o infecție mai gravă. Acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de vârstnici și de persoanele cu un sistem imunitar slăbit. În aceste cazuri, oamenii întâmpină dificultăți de respirație, iar infecția poate provoca chiar și insuficiență respiratorie.

Populația cu un grad ridicat de risc include și persoanele cu diabet, hipertensiune arterială și probleme cardiace. Simptomele apar, în medie, la aproximativ 5 zile de la contractarea coronavirusului. Însă perioada de incubație a COVID-19 poate dura până la 14 zile. Cu alte cuvinte, pot trece14 zile între contactul unei persoane cu virusul și apariția primelor simptome.

Febra reprezintă unul dintre principalele simptome produse de infecția cu coronavirus.

Cum se răspândește COVID-19?
În general, COVID-19 se răspândește prin lichidele care provin din tractul respirator uman. Vorbim despre picături minuscule pe care le expulzăm atunci când tușim sau strănutăm. Prin urmare, experții sunt de părere că virusul se răspândește de la o persoană la alta, mai ales în locurile în care există grupuri mari de oameni și aglomerație.

Virusul poate parcurge distanțe cuprinse între 1 și 3 m, aceasta fiind distanța minimă de siguranță pe care ar trebui să o menținem unii față de ceilalți. Totuși, se pare că acesta nu este singurul mijloc de transmitere a bolii.

Conform rapoartelor științifice, picăturile mici de lichide din tractul respirator pot contamina și obiectele sau suprafețele. Acest lucru înseamnă că o persoană sănătoasă se poate infecta venind în contact cu un obiect contaminat.

În plus, este important să subliniem faptul că cei mici sunt un grup cheie în această pandemie, dar nu grație sistemului lor imunitar. Copiii au tendința de a atinge totul în jur și de a pune obiectele și mâinile în gură. Prin urmare, trebuie să fim foarte atenți la copii, deoarece aceștia pot deveni cu ușurință purtători și răspândi COVID-19 printre adulții din jur.

Copiii pot fi purtători de coronavirus fără a manifesta simptome și îi pot îmbolnăvi cu ușurință pe cei din jur.

Cum poate fi oprită răspândirea coronavirusului?
Pentru a preveni răspândirea COVID-19, trebuie să respectăm în primul rând normele pe care Uniunea Europeană sau statul român le impune. În multe țări, este esențial ca cetățenii să rămână izolați în casele lor o perioadă de timp. Guvernele au ordonat oamenilor să-și părăsească locuințele numai dacă este absolut necesar.

Mai mult decât atât, este important ca toată lumea să se spele pe mâini cât mai des cu putință. Folosirea săpunului și a apei este suficientă, deși putem utiliza, de asemenea, produse de igienizare pe bază de alcool. În plus, trebuie să curățăm obiectele și suprafețele care ar putea fi contaminate cu produse dezinfectante.

Cei care au intrat în contact cu o persoană care are coronavirus trebuie să poarte o mască. Atunci când strănutăm sau tușim, cel mai bine este să ne acoperim nasul și gura cu o batistă de unică folosință, pe care să o aruncăm ulterior. Dacă nu avem la îndemână un șervețel, putem utiliza interiorul cotului.

Nu putem pierde din vedere faptul că avem de-a face cu o pandemie. Trebuie să contribuim cu toții pentru a ne asigura că problema se rezolvă cât mai curând posibil. Dacă manifești simptomele infecției cu coronavirus, contactează imediat serviciile de urgență și păstrează distanța față de ceilalți.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate