Cum acționează antioxidanții asupra organismului
Antioxidanții sunt esențiali pentru supraviețuirea tuturor viețuitoarelor. Corpul tău generează proprii antioxidanți, cum ar fi glutationul antioxidant celular. Plantele și animalele, precum și toate celelalte forme de viață, au propriile lor apărări împotriva radicalilor liberi și a daunelor oxidative. Prin urmare, antioxidanții se găsesc în toate alimentele integrale de origine vegetală și animală. Este important un aport adecvat de antioxidanți. De fapt, viața ta depinde de aportul anumitor antioxidanți – și anume, vitaminele C și E. Cu toate acestea, mulți alți antioxidanți neesențiali apar în alimente. Deși nu sunt necesare pentru corpul tău, ele joacă un rol important în sănătatea generală.
Beneficiile pentru sănătate asociate cu o dietă bogată în plante se datorează cel puțin parțial varietății de antioxidanți pe care îi furnizează. Fructele de pădure, ceaiul verde, cafeaua și ciocolata neagră sunt renumite pentru că sunt surse bune de antioxidanți. Potrivit unor studii, cafeaua este cea mai mare sursă de antioxidanți în dieta occidentală, dar acest lucru se datorează parțial pentru că o persoană obișnuită nu mănâncă atât de multe alimente bogate în antioxidanți. Produsele din carne și peștele conțin și antioxidanți, dar într-o măsură mai mică decât fructele și legumele. Antioxidanții pot crește durata de valabilitate atât a alimentelor naturale, cât și a celor procesate. Prin urmare, sunt folosiți frecvent ca aditivi alimentari. De exemplu, vitamina C este adesea adăugată la alimentele procesate pentru a acționa ca un conservant.
Antioxidanții pot fi clasificați fie ca solubili în apă sau în grăsimi. Antioxidanții solubili în apă își desfășoară acțiunile în fluidul din interiorul și din exteriorul celulelor, în timp ce cei solubili în grăsimi acționează în primul rând în membranele celulare. Antioxidanții dietetici importanți includ:
- Vitamina C: Acest antioxidant solubil în apă este un nutrient alimentar esențial.
- Vitamina E: Acest antioxidant solubil în grăsimi joacă un rol critic în protejarea membranelor celulare împotriva daunelor oxidative.
- Flavonoide: Acest grup de antioxidanți vegetali are multe efecte benefice asupra sănătății.
Multe substanțe care se întâmplă să fie antioxidanți au și alte funcții importante. Exemplele notabile includ curcuminoidele din turmeric și oleocanthalul din uleiul de măsline extravirgin. Aceste substanțe funcționează ca antioxidanți, dar au și activitate antiinflamatoare puternică.
Suplimentele antioxidante
Aportul alimentar de antioxidanți este esențial pentru o sănătate optimă, dar mai mult nu este întotdeauna mai bun. Aportul excesiv de antioxidanți izolați poate avea efecte toxice și poate chiar să promoveze, mai degrabă decât să prevină, daunele oxidative – un fenenomen numit „paradoxul antioxidantului”. Unele studii arată chiar că dozele mari de antioxidanți cresc riscul de deces.
Din acest motiv, majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății sfătuiesc oamenii să evite suplimentele cu doze mari de antioxidanți, deși sunt necesare studii suplimentare înainte de a se putea ajunge la concluzii solide. Este o idee mult mai bună să mănânci multe alimente bogate în antioxidanți. Studiile indică faptul că alimentele reduc daunele oxidative într-o măsură mai mare decât suplimentele.
© Copyright Stiri din Sanatate