Coronavirusul SARS-CoV-2 infectează si celulele intestinelor
Coronavirusul SARS-CoV-2 infectează si celulele intestinelor

Coronavirusul infectează si celulele intestinelor. Cercetătorii de la Institutul Hubrecht din Utrecht, Erasmus MC University Medical Center Rotterdam și Universitatea Maastricht din Olanda au descoperit că coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, poate infecta celulele intestinului și se poate multiplica acolo.

Folosind modele de cultură celulară de ultimă generație a intestinului uman, cercetătorii au propagat cu succes virusul in vitro și au monitorizat răspunsul celulelor la virus, oferind un nou model de cultură celulară pentru studiul COVID-19. Aceste descoperiri ar putea explica observația că aproximativ o treime dintre pacienții cu COVID-19 prezintă simptome gastrointestinale precum diaree și faptul că virusul poate fi adesea detectat în probe de scaun. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista științifică Science la 1 mai 2020.

Pacienții cu COVID-19 prezintă o varietate de simptome asociate cu organele respiratorii – cum ar fi tuse, strănut, dificultăți de respirație și febră, iar boala este transmisă prin picături minuscule, care sunt răspândite în principal prin tuse și strănut. O treime dintre pacienți prezintă totuși simptome gastro-intestinale, cum ar fi greață și diaree. În plus, virusul poate fi detectat în scaunul uman mult timp după rezolvarea simptomelor respiratorii. Acest lucru sugerează că virusul se poate răspândi și prin așa-numita transmisie oral-fecală.

Deși organele respiratorii și gastro-intestinale pot părea foarte diferite, există unele asemănări cheie. O asemănare deosebit de interesantă este prezența receptorului ACE2, receptorul prin care COVID-19 care provoacă virusul SARS-CoV-2, poate intra în celule. Interiorul intestinului este încărcat cu receptorii ACE2. Cu toate acestea, până acum nu se știa dacă celulele intestinale se pot infecta și produce particule de virus.

Când cercetătorii au adăugat virusul la organoizi, aceștia au fost rapid infectați. Virusul intră într-un subset de celule din organoidele intestinale, iar numărul de celule infectate crește în timp. Folosind microscopie electronică, o modalitate avansată de vizualizare a diferitelor componente ale celulei în detaliu, cercetătorii au găsit particule de virus în interiorul și în afara celulelor organoidelor.

Cercetătorii au investigat răspunsul celulelor intestinale la virus cu secvențiere de ARN, o metodă de a studia ce gene sunt active în celule. Acest lucru a relevat că așa-numitele gene stimulate de interferon sunt activate.

Cercetătorii își continuă colaborarea pentru a afla mai multe despre COVID-19. Aceștia studiază diferențele dintre infecțiile pulmonare și intestinale prin compararea organoidelor pulmonare și intestinale infectate cu SARS-CoV-2.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate