Atenție! Consumul excesiv de fibre poate afecta sănătatea!

 
alimente bogate in fibre
 

Beneficiile fibrelor pentru sănătate sunt binecunoscute la nivel global. Cu toate acestea, un consum excesiv poate declanșa simptome neplăcute. Descoperă impactul negativ al excesului de fibre asupra sănătății și efectele asociate.

Fibrele din alimentele de origine vegetală nu pot fi complet absorbite sau digerate de către corp. Ele sunt esențiale pentru menținerea unei digestii sănătoase. Cu toate acestea, consumul excesiv poate duce la apariția unor simptome neplăcute, cum ar fi crampele, balonarea sau chiar constipația. Prin urmare, este crucial să controlezi cu atenție cantitatea de fibre pe care o consumi zilnic, pentru a-ți menține echilibrul și sănătatea.

Impactul negativ al consumului excesiv de fibre

Fibrele se împart în două categorii: solubile și insolubile. Atunci când sunt combinate cu lichidele, fibrele solubile formează o substanță gelatinoasă care poate reduce nivelurile de colesterol LDL, cunoscut sub numele de "colesterolul rău".

Fibrele solubile se leagă de colesterol și îl ajută să fie eliminat din organism. Printre sursele bogate în fibre solubile se numără ovăzul, fructele de pădure, bananele, merele și avocado.

În contrast, fibrele insolubile nu au aceleași efecte, dar ajută la gestionarea constipației prin adăugarea de volum scaunului și promovarea mișcărilor intestinale regulate.

De asemenea, fibrele îmbunătățesc sensibilitatea la insulină. Există o varietate de surse de fibre insolubile, printre care se numără făina integrală, nucile, semințele și porumbul, conform Longevity Technology.

Fibrele pot aduce numeroase beneficii pentru sănătate, precum menținerea sănătății inimii, controlul colesterolului, stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge, îmbunătățirea digestiei, inducerea senzației de sațietate și prevenirea sau gestionarea constipației.

Totuși, este important să fii conștient de efectele negative ale consumului excesiv de fibre. Doza recomandată variază în funcție de vârstă, sex și istoric medical.

Deficiențe minerale

Fibrele interferează cu absorbția mai multor minerale esențiale, printre care se numără calciul, magneziul, zincul și fierul. Ca rezultat, organismul poate fi împiedicat să asimileze aceste minerale din alimente.

Există unele simptome care ar putea indica o deficiență de minerale, cum ar fi durerile abdominale, constipația, balonarea, ritmul neregulat al bătăilor inimii, pierderea poftei de mâncare, crampele musculare, senzația de greață, vărsăturile, amorțeala și furnicăturile în extremități.

Lipsă de calorii

Subalimentarea poate avea consecințe serioase, în special când devine cronică. Fibrele adaugă volum meselor, oferind o senzație de sațietate pe termen lung. Cu toate acestea, dacă consumi prea multe fibre fără a lăsa loc pentru alte macronutrienți, acestea ar putea să îți afecteze capacitatea de a acoperi toate necesitățile nutriționale, inclusiv grăsimi, proteine și micronutrienți, conform Eating Well.

Constipație

Consumul excesiv de fibre poate duce la constipație, fiind unul dintre efectele negative ale acestui obicei. Este important să îți crești treptat aportul de fibre în timp ce te asiguri că rămâi hidratat pentru a preveni constipația. De asemenea, este esențial să consumi suficientă apă, deoarece fibrele absorb lichidele din intestine.

Balonare și flatulență

Mulți oameni nu consumă suficiente fibre în dieta lor. În încercarea de a atinge aportul zilnic recomandat sau din neglijență, există riscul să consumi brusc o cantitate mare de fibre. Balonarea și flatulența pot apărea atunci când crești rapid aportul de fibre.

Este recomandat să îți crești treptat consumul de fibre atunci când încerci să adaugi mai multe în dietă. Poți începe prin adăugarea câtorva grame de fibre în fiecare săptămână.

De asemenea, este util să identifici alimentele care pot cauza balonarea. Printre acestea se numără lintea, fasolea, grâul, băuturile carbogazoase, legumele crucifere, secara, orzul, ceapa, produsele lactate, merele, usturoiul, berea sau băuturile alcoolice îndulcite.

Ocluzie intestinală

Ocluzia intestinală poate fi una dintre consecințele consumului excesiv de fibre. Cantitățile prea mari de fibre pot duce la formarea unui fitobezoar în tractul intestinal. Aceste fibre se acumulează și formează o masă care blochează trecerea alimentelor. Persoanele în vârstă și cele care suferă de afecțiuni digestive pot avea un risc mai mare de a dezvolta ocluzie intestinală din cauza digestiei reduse și a elasticității scăzute a peretelui intestinal.

Este important să consulți un medic pentru diagnostic și tratament. Informațiile prezentate în acest articol nu pot înlocui sfatul medical.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate