Principalele semne ale afecțiunilor oculare
Pe măsură ce înaintezi în vârstă, riscul de a dezvolta afecțiuni oculare care îți pot afecta sănătatea vederii crește. Identificarea timpurie a simptomelor și tratarea lor încă din stadiile incipiente pot proteja ochii. Citește despre semnele afecțiunilor oculare.
Depistarea precoce a problemelor oculare poate preveni pierderea vederii. De aceea, este esențial să efectuezi un examen oftalmologic cel puțin o dată pe an și să consulți rapid un medic dacă observi simptome.
Semnele afecțiunilor oculare
Este util să înveți să recunoști simptomele afecțiunilor oculare pentru a le trata înainte de a se agrava. Deși multe dintre aceste simptome pot părea inofensive, starea reală de sănătate a ochilor poate fi evaluată doar printr-un consult oftalmologic.
Dacă suferi deja de o afecțiune oculară, este important să fii atent la orice alte modificări ale vederii. Aceste modificări pot varia de la o persoană la alta, în funcție de particularitățile organismului fiecăruia.
Vedere dublă (diplopie)
Apariția bruscă a vederii duble semnalează o problemă oftalmologică. Diplopia monoculară, care apare la un singur ochi, este mai puțin alarmantă decât cea care afectează ambii ochi. Aceasta poate fi cauzată de sindromul de ochi uscat, stadiile incipiente ale cataractei sau de o modificare a formei ochiului asociată cu înaintarea în vârstă, conform AARP.
Când vezi dublu cu ambii ochi, se numește diplopie binoculară și poate indica o afecțiune mai gravă, cum ar fi: hipertensiune arterială severă, diabet, anevrism, accident vascular cerebral sau tumoare cerebrală.
Vedere neclară sau distorsionată
Apariția bruscă a vederii încețoșate sau distorsionate poate fi un semn al degenerescenței maculare legate de vârstă, una dintre principalele cauze ale pierderii vederii la adulții în vârstă. Această afecțiune afectează, de obicei, un singur ochi. Dacă vederea neclară apare brusc, poate indica și alte probleme grave, cum ar fi: desprinderea de retină, cataracta, neuropatia diabetică, accidentul vascular cerebral sau tumoarea cerebrală.
Inflamație severă
Roșeața și inflamația ochilor sunt adesea semne ale sindromului de ochi uscat sau conjunctivitei. Totuși, pot indica și afecțiuni mai grave, precum uveita sau sclerita. Acestea pot fi cauzate de infecții sau leziuni, dar sunt adesea asociate cu boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul. Dacă nu sunt tratate, pot duce la pierderea permanentă a vederii.
Flash-uri de lumină sau un număr mare de puncte negre
Punctele negre sau liniile ondulate care apar în câmpul vizual, mai ales atunci când privești un perete alb sau cerul, pot fi un semn de afecțiuni oculare. O creștere bruscă a acestor elemente plutitoare poate indica o desprindere de retină, o urgență oftalmologică ce poate duce la pierderea permanentă a vederii dacă nu este tratată prompt.
Sensibilitatea la lumină
Fotofobia, sau sensibilitatea la lumină, este o afecțiune care face ca lumina puternică să provoace disconfort. Aceasta poate fi un simptom al mai multor afecțiuni, inclusiv cataracta, keratoconus, strabism sau abraziune corneană, conform Eye Rx.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Consultați un medic pentru diagnostic și tratament
© Copyright Stiri din Sanatate