De ce este bine sa consumi dude?

 
dude
 

Dudele sunt fructe extrem de nutritive, ideale pentru a fi incluse în dietă pe durata anotimpului cald. Un consum regulat al acestor alimente vegetale poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă avantajele consumului de dude.

Includerea dudelor în alimentație poate sprijini procesul de slăbire și menținerea sănătății ficatului. De asemenea, acestea sunt deosebit de eficiente atunci când sunt consumate în sezonul lor și cresc în condiții naturale.

Beneficiile consumului de dude

Dudul face parte din familia Moraceae, iar fructele sale se recoltează în lunile de vară. Dudele se găsesc într-o varietate de culori, precum roșu, alb, violet și negru. Acestea au, de obicei, un gust dulce și ușor acidulat, deși aroma poate varia. De exemplu, dudele albe sunt mai dulci și mai puțin acidulate decât cele negre sau roșii.

Pentru a le include într-o dietă echilibrată, poți alterna dudele cu alte fructe de sezon sau poți cere sfatul unui nutriționist. În general, dudele nu provoacă efecte adverse, însă persoanele sensibile ar putea experimenta reacții alergice.

Te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus

Dudele sunt bogate în nutrienți și au un conținut scăzut de calorii. Printre substanțele esențiale din compoziția lor se numără fibrele, vitamina C și vitamina K. Datorită faptului că oferă senzație de sațietate pe parcursul zilei, dudele pot sprijini procesul de slăbire.

În plus, dudele sunt printre fructele cu un conținut ridicat de fier, un mineral esențial pentru sănătatea organismului. Ele pot îmbunătăți digestia și pot întări imunitatea.

Pot reduce nivelurile de colesterol

Consumul de dude aduce beneficii semnificative, inclusiv îmbunătățirea nivelului de colesterol. Dudele conțin predominant fibre insolubile, dar aproximativ un sfert din acestea sunt fibre solubile sub formă de pectină, un pigment natural. Fibrele solubile absorb apa, ajută la diminuarea nivelului de colesterol din sânge și reduc riscul de afecțiuni cardiace.

Pot proteja sănătatea ficatului

Anumiți compuși unici din dude pot avea un efect benefic asupra sănătății ficatului, contribuind la menținerea acestuia sănătos și protejându-l împotriva bolilor hepatice. Dudele pot fi eficiente în prevenirea ficatului gras, o afecțiune în care grăsimea se acumulează în ficat, afectându-i funcționarea optimă.

Pot contribui la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge

Consumul de dude poate reduce creșterile bruște ale nivelului de zahăr din sânge. Acestea conțin compuși care pot inhiba acțiunea unei enzime din intestine responsabilă de descompunerea carbohidraților, conform Holland & Barrett.

Ar putea lupta împotriva cancerului

Beneficiile consumului de dude includ potențiale proprietăți anticancerigene. Bogate în antioxidanți, dudele pot combate efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și protejează împotriva deteriorării celulare. De asemenea, pot combate stresul oxidativ, un proces care poate favoriza dezvoltarea cancerului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Consultați-vă medicul pentru diagnostic și tratament adecvat.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate