conjunctivita
Conjunctivita legată de COVID-19: semne la care să fii atent

Ca şi în cazul adulţilor, copiii şi adolescenţii suferă destul de des de dureri de cap, inclusiv de migrene. Conform specialiştilor, cauzele durerilor de cap la cei mici sunt similare cu cele ale adulţilor, dar simptomele pot fi diferite.

„Evitaţi să vă atingeţi gura, nasul şi ochii!“, recomandă specialiştii. De ce şi ochii? Pentru că, prin atingerea unui obiect contaminat şi prin ducerea mâinii neigienizate la ochi, noul coronavirus poate ajunge în corp. Mai rar, contaminarea prin intermediul ochilor se poate face prin picăturile care conţin SARS-Cov-2 aflate în suspensie în aer. Riscul de transmitere, în acest caz, este redus dacă păstrăm distanţa socială faţă de alte persoane.

Ochelarii pot oferi protecţie
Este foarte important să menţii igiena şi să eviţi să îţi atingi faţa şi ochii când ai mâinile nespălate. Specialiştii recomandă ca, în timpul pandemiei, să se prefere ochelarii în locul lentilelor de contact. Când ai ochelari, eşti mai puţin tentat să duci mâinile la ochi. Totodată, ochelarii pot fi o barieră de protecţie faţă de picăturile respiratorii contaminate. Dacă totuşi eşti nevoit să porţi lentile de contact, respectă sfaturile de igienă pentru a limita riscul de infectare.

Conjunctivita, risc posibil
În cazuri rare, până la 3%, persoanele cu COVID-19 prezintă şi semnul clasic al conjunctivitei cauzate de noul coronavirus: ochii roşii. Dacă ai ochii înroşiţi fără alte simptome, în general, nu ai motive de îngrijorare. Trebuie să iei legătura cu medicul dacă, în afară de ochii roşii, mai ai şi tuse seacă, respiraţie dificilă, febră şi pierderea gustului şi/sau a mirosului. Alte simptome ale conjunctivitei sunt: mânărimea oculară, usturimea şi senzaţia de corp străin (nisip) în ochi.

Conjunctivita virală, indiferent dacă este cauzată de noul coronavirus sau de alt virus, este frecventă şi nu implică riscuri dacă se aplică tratamentul recomandat de oftalmolog. Totodată, în această perioadă este posibil să apară şi conjunctivita alergică. Se impune spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi îndepărtarea permanentă a secreţiilor oculare infectate (prin spălarea ochilor cu apă şi săpun sau cu ser fiziologic steril). Se recomandă ştergerea ochiului doar cu şerveţele uscate de unică folosinţă, nu cu prosopul de faţă.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate