Conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus
Conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus

Se recomandă, inclusiv în privinţa persoanelor împreună cu care locuiţi, să NU intraţi în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniţi la domiciliu.

Feriţi copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafeţe/obiecte comune de către un număr mare copii.

Limitaţi la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrăţişările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea feţelor cu mâinile.

Evitaţi atingerea suprafeţelor care sunt atinse în mod frecvent şi de alte persoane, precum: balustrade, clanţe, mânere, butoane de lift sau de acces.

În cazul în care sunteţi totuşi nevoiţi să atingeţi aceste suprafeţe, protejaţi-vă folosind şerveţele de unică folosinţă.

Păstraţi o distanţă semnificativă, de 1,5 metri, faţă de celelalte persoane pe care le întâlniţi. În cazul în care vă aflaţi în transportul în comun încercaţi să NU staţi faţă în faţă cu alte persoane.

Asiguraţi-vă, după folosirea transportului în comun, că v-aţi igienizat mâinile înainte de a vă atinge faţa, nasul sau gura.

Folosiţi, pe cât posibil, rute sau modalităţi alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiţi intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.

În zonele urbane, pentru distanţe mici, se recomandă folosirea modalităţilor alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.

Evitaţi deplasările în ţările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus şi descurajaţi întoarcerea în ţară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din ţările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre ţările vizate pot fi obţinute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor şi localităţilor din zona roşie şi zona galbenă cu transmitere a COVID-19”

În cazul în care călătoriţi într-o ţară expusă infecţiei cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în ţară, în funcţie de actualizarea zonelor roşii/galbene, să fie necesar să rămâneţi în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.

În mod obligatoriu, românii care se întorc în ţară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă acelaşi lucru.

Limitaţi folosirea bancnotelor şi a monedelor, optând pentru plăţi cu cardul/telefonul sau plăţi on-line.Transmiterea viruşilor se realizată într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.

Optaţi pentru munca de acasă, în măsura în care aveţi această posibilitate oferită de angajator.

Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenţia angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajaţi şi prezentarea eventualelor opţiuni legale pe care le au la dispoziţie.

Respectaţi cu stricteţe regulile de igienă personală recomandate de autorităţi

Ţineţi cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăţi în respiraţie).

Protejaţi-vă apropiaţii, nu-i expuneţi!

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate