turmeric
Condimentul care ajuta creierul si iti pastreaza sanatatea mentala

Turmericul este un condiment care are un efect puternic antioxidant.

O serie de studii desfasurate independent in mai multe centre de cercetare din lume au obtinut rezultate similare cand au analizat legatura dintre comsumul unui condiment popular si sanatatea creierului. Acestia au observat ca un consum crescut de turmeric protejeaza creierul si are efecte pozitive vizibile. Potrivit unui studiu raport, publicat in ScienceDirect, curcumina din turmeric a fost studiata in relatie cu boala Alzheimer deoarece specialistii au observat ca este un antioxidant puternic cu o structura moleculara aparte, care tinteste exact procesele inflamatorii implicate in crearea structurilor de amiloid care deterioreaza creierul pacientilor diagnosticati cu boala.

Rezultatele studiului au fost incurajatoare, efectele benefice ale adiministrarii curcuminei la bolnavii cu Alzheimer fiind incurajatoare, deoarece a redus simptomele de declin cognitive la pacienti, mai ales in cazul celor aflati la debutul bolii.

Dar studiul cu rezultatele cele mai suprinzatoare, citat de publicatia Express a aratat ca antioxidantul curcumina creste numarul de celule stem din creier si neuroplasticitatea, compensand deteriorarea produsa de imbatranire, dar si de boala.

Creierul sufera o deteriorare treptata pe masura ce imbatraneste, partial din cauza unui deficit in productia de celule stem, dar si din proceselor inflamatorii. Un studiu spaniol, citat de Express a dovedit ca efectul antiinflamator al curcuminei din turmeric imunatateste fiunctiile cognitive, dar la acesta se adauga si fpatul ca in turmeric exista si compusul bioactiv ar-turmerona, care poate conferi si protectie impotriva neurodegenerarii prin cresterea numarului de celule stem cerebrale.

Celulele stem neuronale (NSC), care se gasesc in creier si maduva spinarii, sunt celule speciale care se pot diferentia in diferite tipuri de celule in sistemul nervos central, cum ar fi neuronii.

Neuronii sunt critici pentru gandire, deoarece ei transmit mesaje catre diferite regiuni ale creierului si ale sistemului nervos. Deoarece stimularea procesului de generare de noi neuroni prin neurogeneza, pare sa fie un potential tratament pentru boli neurogenerative, turmericul poate fi o solutie la indemana.

 

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate