Alimente care nu se recomanda persoanelor care au colesterolul ridicat
Dacă sunteți în căutarea unor modalități de a gestiona colesterolul ridicat, este bine să știți că alimentele prăjite și carnea nu sunt singurele alimente la care trebuie să aveți grijă.
Potrivit The Healthy, corpul tău are nevoie de colesterol pentru a construi celule, dar prea mult colesterol poate deveni o problemă. Ficatul tău produce colesterolul natural de care ai nevoie, iar excesul de colesterol din corpul tău provine de obicei din alimente de origine animală. Deci, deși cantitatea de colesterol care circulă în sânge este determinată genetic, influența dietei nu trebuie subestimată.
Potrivit The Healthy, o dietă care poate ajuta la gestionarea colesterolului este DASH (prescurtare de la Dietary Approaches to Stop Hypertension). Dieta DASH poate scădea nivelul de lipoproteine cu densitate joasă (LDL, sau „rele”) din sânge, conform Clinicii Mayo și aprobata de Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Cardiologie.
Dieta DASH constă în principal din legume, fructe și cereale integrale, inclusiv lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, pește, carne de pasăre, leguminoase și. Acest plan alimentar sănătos pentru inimă limitează alimentele bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea grasă și lactatele bogate în grăsimi.
Cu toate acestea, nu trebuie să urmați dieta DASH pentru a simți beneficiile, deoarece micile modificări aduse obiceiurilor alimentare actuale vă pot îmbunătăți nivelul de colesterol.
Alimente prajite
Cartofii prăjiți și inelele de ceapă pot fi tentante, dar deseori îți ridică LDL (lipoproteinele cu densitate scăzută), cunoscută și sub denumirea de colesterol „rău”, și conțin adesea grăsimi trans. Unele studii au arătat că acești acizi cresc mortalitatea și bolile cardiovasculare într-un mod similar cu acizii grași saturați, iar consumul acestor alimente poate duce la moarte prematură.
Untul
Este bogat în acizi grași saturati (derivați din grăsimi animale și uleiuri vegetale), care pot fi responsabile pentru creșterea nivelului de colesterol. Asociația Americană a Inimii recomandă consumul a aproximativ 13 grame de grăsimi saturate pe zi.
Brânza
A devenit un aliment de bază pentru mulți dintre noi, deoarece este bogata în proteine și calciu, dar și în acizi grași saturati. Nu trebuie să eliminați complet brânza din alimentație dar nici nu trebuie să o mâncați la fiecare masă, în fiecare zi.
Produsele de patiserie
Fursecurile, prăjiturile și cupcakes-urile sunt cu siguranță delicioase, dar produsele de patiserie conțin și mult unt și pot avea un conținut ridicat de grăsimi saturate.
Uleiurile tropicale
Uleiurile de palmier și de cocos ar trebui, de asemenea, limitate. În unele studii, aceste uleiuri par să ridice atât nivelul colesterolului rău (LDL) cât și al colesterolului bun (HDL).
Dacă utilizați în mod regulat ulei de cocos în gătit, nu folosiți prea mult. De asemenea, puteți alterna uleiul de avocado sau uleiul de măsline, dacă este posibil.
Carnea de vita
Este bogata în grăsimi saturate (100 de grame de carne de vită conține aproximativ 99 mg de colesterol și 29,4 g de grăsimi saturate).
Consumul atât de carne roșie, cât și de carne procesată a arătat asocieri consistente cu risc crescut de boli de inimă, cancer și diabet - amploarea riscului crescut a variat în funcție de cantitatea de carne roșie consumată. Acestea fiind spuse, trebuie adaugat că carnea roșie este o sursă bună de proteine alimentare, fier și vitamina B12, dar, în ciuda acestor beneficii, porțiile ar trebui limitate la cel mult două-trei porții pe săptămână.
© Copyright Stiri din Sanatate