Coada-racului, bună pentru probleme digestive şi afecţiuni ginecologice
Coada-racului, bună pentru probleme digestive şi afecţiuni ginecologice

Bogată în tanin, coada-racului are efect astringent, de coagulare a sângelui, analgezic, spasmolitic, antiseptic gastric şi intestinal, antidiareic şi cicatrizant.

Coada-racului este o plantă erbacee, cu tulpina scurtă şi groasă, din care cresc tulpini laterale târâtoare, cu frunze lungi şi dinţate şi flori de culoare galbenă. Înfloreşte din mai până în august în locuri umede şi nisipoase, pe marginea şanţurilor, lacurilor şi râurilor. Remediile cu coada-racului se recomandă a fi luate de fiecare dată după masă, nu înainte.

Coada-racului atenuează durerile de stomac
Colicile gastrice, durerile abdominale şi enterocolita se pot trata cu un ceai de coada-racului. Se toarnă 250 ml de apă clocotită peste 1 lingură de plantă uscată şi mărunţită, se acoperă vasul 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni de infuzie pe zi, după mesele principale. În caz de inflamaţii gingivale, ulceraţii cutanate şi hemoroizi sau dacă se fac spălături vaginale, se recomandă extern infuzia dublă: la 250 ml de apă se pun 2 linguri de plantă şi se lasă la infuzat 20 de minute, după care se strecoară şi se utilizează călduţ.

Reglează menstruaţia
Durerile menstruale (dismenoreea), menstruaţiile abundente sau cele neregulate se pot trata cu ajutorul tincturii de coada-racului. 50 g de rădăcină mărunţită se pune în 250 ml de alcool alimentar de 70°, într-o sticlă care se închide ermetic. Se ţine recipientul 15 zile la temperatura camerei şi se agită de câteva ori pe zi. La finalul perioadei se strecoară, se pune tinctura într-o sticlă care se închide bine şi se păstrează într-un loc răcoros. Se ia câte 1 linguriţă de tinctură diluată în aproximativ 100 ml de apă de 3 ori pe zi.

Opreşte hemoragiile
În caz de hemoragii, anemie, artrită şi osteoporoză, se poate încerca un decoct, care se prepară din rădăcinile plantei. 1 linguriţă de rădăcină de coada-racului se fierbe în 250 ml de apă un sfert de oră, apoi se strecoară. Se consumă 2 căni pe zi, după masa de dimineaţa şi cea de seară. De asemenea, dacă remediul nu se foloseşte de urgenţă, se poate face un macerat cu decoct: 1 linguriţă de plantă se pune în 250 ml de apă rece şi se lasă 8-10 ore la macerat, apoi se fierbe la foc mic 15 minute. Se pot consuma 2 căni pe zi, după masă.

Combate diareea
Pentru a scăpa cât mai rapid de diaree sau dacă se doreşte combaterea paraziţilor intestinali, pulberea de coada-racului, obţinută din planta râşnită temeinic, ar putea fi o soluţie viabilă. Se ia 1 linguriţă de pulbere, se ţine sub limbă 3-5 minute, apoi se înghite cu apă. Se pot lua cel mult 3 linguriţe pe zi. De asemenea, coada-racului mărunţită şi fiartă 5 minute se poate utiliza sub formă de cataplasme. Planta caldă se pune pe o compresă sterilă şi se aplică pe locul afectat în caz de eczeme, ten seboreic, arsuri sau ulceraţii.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate