Cine risca sa faca artroză
Factorii de risc pentru artroză. Diagnosticul de artroză este în primul rând clinic, se bazează pe o consultare a pacientului și radiografiile articulațiilor. Pentru a stabili un diagnostic precis, este important, în practica de zi cu zi, să știm cum să căutăm toți factorii de risc pentru osteoartrită. Deoarece identificarea lor va fi foarte utilă pentru tratament, dar și pentru a preveni apariția osteoartritei.
Acești factori de risc pentru apariția osteoartritei sunt multipli și se pot distinge în factori generali de risc (pentru întregul individ) și factori de risc locali (care se referă numai la articulații).
Factorii de risc pentru artroză. Factorii generali bine cunoscuți și stabiliți
Vârsta si sexul
Vârsta este, fără îndoială, unul dintre criteriile majore pentru debutul artrozei. Prevalența și incidența osteoartritei la genunchi sunt mai mari la femeile de peste 50 de ani. În osteoartrita șoldului, deși osteoartrita crește odată cu vârsta, nu există o diferență clară între sexe. Estrogenii au un efect protector, ceea ce explică de ce osteoartrita este mai frecventă la femei după menopauză.
Factorii de risc pentru artroză: obezitatea
În timp ce legătura dintre osteoartrita genunchiului și obezitate pare bine stabilită, pare mult mai puțin clară în ceea ce privește osteoartrita la șold. De exemplu, obezitatea este estimată a crește riscul de osteoartrită a genunchiului de 7 ori. Dar, pe lângă greutate, factorii metabolici au un rol, deoarece de cincisprezece ani, se știe că adipocitokinele, substanțe pro-inflamatorii secretate de grăsimea brună peri-ombilicală pot, prin atașarea la receptorii articulației, provoacă inflamații și contribuie astfel la apariția osteoartritei.
Factori genetici
Osteoartrita nu este o boală genetică, dar poate exista o predispoziție genetică, în special feminină. Este cunoscut faptul că istoricul artrozei în familie înmulțește cu 3 riscul apariției osteoartritei.
Factorii de risc pentru artroză. Factorii generali posibili sau probabili
Hipertensiunea arterială (hipertensiunea arterială) a fost menționată mai recent ca factor de risc, însă pentru unii experți, această legătură s-ar putea datora existenței unui exces de greutate sau a unui sindrom metabolic, frecvent în cazurile de hipertensiune arterială.
Factorii locali bine cunoscuți și stabiliți:
Traumatismul
Bărbații cu traumatisme semnificative la genunchi (inclusiv leziuni ale ligamentului incrucisat) sunt de 5 până la 6 ori mai mult expusi să dezvolte osteoartrită decât cei fără traume. Osteoartrita post-traumatică a șoldului este rară și reprezintă doar 5% din cazuri.
Câteva activități sportive
Sporturile care stimulează în mod repetat și intens articulațiile pot promova artroza.
Factorii locali posibili sau probabili
Transportul de obiecte grele și anumite poziții, cum ar fi îngenunchierea flexibilă, au fost, de asemenea, menționate ca factori de risc, dar acest lucru rămâne de dovedit.
Anumite activități profesionale cu mișcări repetitive pot fi factori care favorizează osteoartrita. Purtarea tocurilor înalte poate favoriza osteoartrita genunchiului.
Aproape toți pacienții cu osteoartrită (99,7%), indiferent de forma osteoartritei, au cel puțin un factor de risc. Dar cel mai adesea, aceștia au mai mulți factori de risc (2,7 factori în medie pentru fiecare pacient).
Astfel, fiecare individ este diferit și, prin urmare, are factori de risc care pot fi specifici.
© Copyright Stiri din Sanatate