Chlorella, leacul pentru o viaţă cât mai lungă
Algă de apă dulce, chlorella este o rudă a spirulinei, recunoscută şi apreciată în toată lumea pentru calităţile nutriţionale incontestabile. Promotorii alimentaţiei vegetariene în special o recomandă pentru calităţile energizante şi antioxidante.
Arhivele de specialitate indică existenţa chlorellei încă din cele mai vechi timpuri. La fel ca spirulina, chlorella există pe Terra de peste 3 miliarde de ani, fiind o specie cu abilitate unică, de a se reproduce de 8 ori pe zi. Cu alte cuvinte, este o sursă sustenabilă de nutrimente.
Chlorella are un conţinut excepţional de minerale (fier, calciu, magneziu, zinc, potasiu, sulf şi mangan), vitamine – nu mai puţin de 10 vitamine şi aminoacizi. Compoziţia valoroasă fac din chlorella un regenerator eficient. Această algă este un aliat de încredere când vine vorba de combaterea anemiei.
Sursă de energie
În special pentru cei care mizează pe o alimentaţie vegetariană, chlorella este o infuzie de energie, pentru că deţine pachetul de vitamine B, numite şi „vitaminele energiei“): B1, B2, B6 şi B12. Ştiai că vitamina B1 sau tiamina are un rol important în descompunerea carbohidraţilor şi a aminoacizilor necesari pentru producerea energiei? Dacă în corp există o carenţă de tiamină, în organism se poate resimţi o stare de slăbiciune şi oboseală.
Oferă calităţi detoxifiante
Studiile experimentale sugerează că această algă poate să absoarbă toxinele, chimicalele şi pesticidele din tractul digestiv şi poate să atragă ca un magnet metalele grele din sânge; le absoarbe şi le împinge spre exteriorul ţesuturilor, pentru a putea fi eliminate mai uşor din corp. În plus, chlorella conţine clorofilă, care purifică sângele şi îmbunătăţeşte calitatea oxigenului.
Accelerează metabolismul
Printre beneficiile aduse de chlorella sănătăţii se numără şi îmbunătăţirea digestiei. Alga contribuie la echilibrarea florei digestive, promovează dezvoltarea de bacterii sănătoase şi le distruge pe cele dăunătoare, acest lucru fiind esenţial pentru o digestie mai bună şi pentru accelerarea metabolismului. În plus, chlorella are şi proprietăţi antiinflamatare, benefice pentru sistemul digestiv.
Aliat în lupta cu tumorile
Datorită substanţelor valoroase din compoziţie, în medicina alternativă alga este recunoscută ca fiind un agent puternic de combatare a tumorilor. Are un conţinut mare de carotenoizi naturali, care pot preveni oxidarea celulelor, una dintre principalele cauze de apariţie a cancerului şi bolilor cardiace. Acestor calităţi se adaugă proprietăţile detoxifiante şi de întărire a sistemului imunitar, iar împreună fac din această plantă un puternic agent anticarcinogenic.
Diferenţe între chlorella şi spirulină
Deşi au aspect similar, miros şi gust asemănător, sunt câteva diferenţe între cele două alge.
Structură: Amândouă sunt alge, dar chlorella este formată dintr-o singură celulă cu nucleu. Spirulina este o plantă multi-celulară, care nu are un nucleu distinctiv. Din acest motiv, spirulina are dimensiuni mai mari decât chlorella.
Culoare: spirulina este o cianobacterie, adică o algă de culoare albastru-verde, în timp ce chlorella este o algă verde.
Conţinutul de clorofilă: Chlorella are o cantitate dublă de clorofilă faţă de spirulină.
Digestibilitate: Spre deosebire de spirulină, care poate fi consumată imediat după recoltare, ca atare sau sub forma unor preparate, chlorella trebuie să treacă printr-un proces mai complex. În urma recoltării, filtrării, uscării şi măcinării chlorellei, pereţii celulari ai algei se sparg, pentru a fi mai uşor de digerat. Corpul uman nu dispune de enzime speciale pentru spargerea completă a pereţilor chlorellei. Dacă aceştia nu sunt sparţi, este împiedicată absorbţia tuturor substanţelor nutritive din plantă.
Info: În materie de proteine, 1 lingură este echivalentă cu 50 g de friptură.
Cum se administrează
În magazin, găsim chlorella sub formă de pudră, comprimate şi capsule gelatinoase. Este mai indicat să iei comprimate sau capsule geleatinoase. Dacă îţi place gustul, poţi adăuga pudră într-un preparat: piure, smoothie sau o poţi consuma ca atare ori cu apă.
Precauţii
Deşi este conderată sigură pentru consum, referitor la chlorella trebuie avute în vedere următoarele atenţionări:
- -Unele persoane au acuzat stări de greaţă şi disconfort abdominal după ce au consumat chlorella.
- -Întrucât afectează sistemul imunitar, este indicat să se evite ingerarea preparatelor din chlorella de cei care suferă de imunodeficienţă ori administrează tratmente pentru sistemul imunitar.
- -De reţinut că orice supliment alimentar poate interfera cu tratamentele medicamentoase.
© Copyright Stiri din Sanatate