Chimen – sămânța care vindecă toate bolile
Chimen – sămânța care vindecă toate bolile

Semințele de chimen sunt supranumite în culturile arabe „sămințele binecuvântării” și se spune că profetul Mohammed ar fi afirmat că aceste semințe sunt „un remediu pentru toate bolile, mai puțin pentru moarte”.

Uimitorul chimen este utlizat din timpuri străvechi ca şi condiment pentru brânzeturi, preparate din carne, supe, creme de legume dar şi ca plantă medicinală.
În scop medicinal se recoltează fructele (seminţele) de chimen mici, de aproximativ 5 mm lungime, cafenii, ovalare, alungite, uşor curbate, cu un gust şi miros aromat, înţepãtor, caracteristic.

Seminţele de chimen conţin uleiuri volatile- carvonă,carveol, carvacrol, mucilagii, substanţe albuminoide, glucide, rezine, tanoizi, minerale, fitosteroli.

Chimen – Beneficii

Chimenul a fost cunoscut de milenii şi s-au găsit seminţe în mormântul lui Tutankamon. Descoperirile arheologice au demonstrat că planta era cunoscută şi folosită în aşezările din Epoca de Piatră. Carol cel Mare a fost cel care a pus chimenul pe lista plantelor medicinale.

Cercetătorii susțin că această plantă este printre puținele substanțe din lume care ajută la prevenirea diabetului. De asemenea, semințele miraculoase ajută la scăderea în greutate, previn dezvoltarea cancerului de colon, căderea părului, luptă cu infecțiile puternice, dar și cu afecțiunile virale.

În același timp, fitoterapia cu chimen este indicată în caz de astm bronşic, dureri de cap, răceală, anorexie, flatulenţă, astenie fizica, cancer de colon şi cancer de piele.

  • ajută în caz de spasme intestinale sau colici abdominale;
  • susține digestia;
  • contribuie la funcția normală a tractului intestinal;
  • susține lactația la femeile care alăptează.

Acțiuni terapeutice ale chimenului:

  • antispastic
  • stimulent digestiv
  • carminativ
  • galactogog

Chimenul este folosit și în produsele cosmetice. Unguentele pe bază de chimen sunt folosite pentru a ameliora aspectul pielii, elimină semnele de oboseală şi hidratează intens pielea.

Ceai de chimen

Ceaiul de chimen ne bucură cu numeroasele sale beneficii. Fructele de chimen sunt bogate în fier și conțin uleiuri volatile. Astfel, atunci când aveți probleme cu digestia, va confruntați cu spasmele intestinale, colicile abdominale, un tract intestinal problematic, acest ceai devine soluția perfectă și va ajută să scăpați de durere și chin.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate