Cele două semne care anunță migrenele cu o zi înainte

 
migrene
 

Durerea de cap și starea de rău specifice migrenelor sunt precedate de anumite semne de avertizare care apar cu o zi înainte, conform unui studiu. Identificarea acestor semne îți permite să iei măsuri pentru a preveni migrena sau măcar pentru a reduce severitatea simptomelor. Descoperă mai multe despre cele două semne care anunță migrenele.

Migrena, considerată adesea o simplă durere de cap, este o afecțiune complexă. Spre deosebire de durerile de cap obișnuite, migrenele se manifestă prin alte simptome decât cele din sfera neurologică: greață sau vărsături, sensibilitate crescută la lumină, sunete sau anumite mirosuri și o stare generală de rău.

Durerea de cap specifică migrenelor este adesea severă și perturbă activitățile cotidiene normale. Mulți dintre cei afectați de aceasta necesită odihnă într-un mediu liniștit până la dispariția simptomelor. Un singur episod sau atac dureros poate dura chiar și câteva zile. De multe ori, aceste episoade sunt recurente, putând să apară de la câteva pe săptămână și până la câteva pe an.

Semne care anunță migrenele

Există strategii și tratamente care pot ajuta la prevenirea migrenelor sau, cel puțin, la reducerea intensității lor. Pentru a putea interveni, este crucial să identifici semnele care „anunță” migrenele înainte de declanșare, iar cercetătorii au recent identificat anumite semnale de avertizare.

Schimbările în calitatea somnului și nivelul de energie din ziua precedentă sunt două semne care indică posibila declanșare a unei migrene. O echipă de cercetători a monitorizat simptomele a 477 de persoane pe o perioadă de două săptămâni.

Calitatea somnului și nivelul de energie reprezintă indicatori importanți ai unui posibil atac de migrenă în ziua următoare, au constatat autorii studiului. Participanții care au avut un somn de slabă calitate și o energie scăzută într-o anumită zi au prezentat un risc crescut de a suferi de migrene a doua zi dimineața, conform datelor. În plus, o creștere a nivelului de energie și un nivel de stres mai mare decât în mod obișnuit prevesteau posibilitatea apariției unei migrene mai târziu, a doua zi.

Alte semne care anunță migrenele

Migrenele pot evolua în patru stadii sau etape: prodrom, aură, atac și postdrom. Nu toți cei care se confruntă cu migrene parcurg toate aceste stadii. În primul dintre ele, pot să apară câteva semne subtile care anunță apropierea unui atac de migrenă.

Cu una sau două zile înainte de apariția unei migrene, s-ar putea să observi unele schimbări fizice și comportamentale, precum:

- constipație;
- schimbări de dispoziție, de la depresie la euforie;
- pofte alimentare;
- înțepenirea gâtului;
- urinări mai dese;
- retenție de lichide;
- căscat frecvent.

Înainte, dar și după declanșarea migrenei, poți experimenta și o serie de simptome cunoscute sub numele de aură, care includ:

- tulburări de vedere: fulgere luminoase, vedere punctată, pete în câmpul vizual, etc.;
- modificări temporare ale simțurilor olfactiv, gustativ și tactil;
- tulburări de vorbire: dificultăți în exprimare sau în înțelegerea vorbirii;
- confuzie, dificultăți de concentrare sau alte tulburări cognitive temporare;
- amorțeli sau slăbiciune musculară.

Migrenele cu aură sunt mai puțin frecvente decât cele fără aură.

Cum poți preveni migrenele

Când știi când va apărea o migrenă, poți lua unele măsuri pentru a preveni sau a reduce intensitatea durerii și altor simptome neplăcute. Dacă putem identifica anumite lucruri legate de mediu pe care oamenii le pot schimba, atunci ne-am dori să fim capabili să prevenim atacul încă de la început. Dacă putem face asta cu intervenții comportamentale, atunci s-ar putea să le putem preveni fie prin odihnă pentru a compensa lipsa de somn, fie prin alte intervenții care ar împiedica utilizarea medicamentelor.

Alte intervenții comportamentale recomandate pot fi:

- Exercițiile fizice: Studiile susțin că 30-50 de minute de activitate aerobică de intensitate moderată, practicate în trei-cinci zile din săptămână, pot ajuta la gestionarea migrenelor;
- Mese regulate: Medicii recomandă persoanelor predispuse la migrene o rutină a meselor pe parcursul zilei și evitarea posturilor alimentare pentru a menține constant nivelul glicemiei;
- Hidratarea: La unele persoane, consumul redus de lichide este un factor care contribuie la declanșarea migrenelor prin dezechilibrul electrolitic pe care îl provoacă. Consumul de băuturi cu electroliți poate fi util în prevenirea durerii de cap;
- Evitarea factorilor declanșatori sau agravanți: Nu toate persoanele care suferă de migrene cronice au o sensibilitate la anumite alimente sau băuturi, dar, în cazul unora, poate funcționa evitarea vinului roșu și a cofeinei;
- Gestionarea stresului: Pentru mulți oameni, stresul este un factor declanșator al migrenelor. El afectează nivelul unor neurotransmițători implicați în reglarea durerii și a stării de spirit, provoacă tensiune musculară și modifică obiceiurile alimentare și de somn.

Cu toate acestea, schimbările comportamentale nu pot preveni întotdeauna un atac de migrenă, spune dr. Stewart Tepper. Pentru a împiedica instalarea durerii, specialistul recomandă administrarea de medicamente preventive.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate